Fostul președinte din Sri Lanka, după ce a fugit în țară în urma protestelor: „Am făcut maximum pentru țară”

Data actualizării: Data publicării:
birou din palatul administrației prezidențiale din Sri Lanka vandalizat de protestatari
birou din palatul administrației prezidențiale din Sri Lanka vandalizat de protestatari, în urma revoltelor provocate de grava criză economică din această țară. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa a afirmat că a făcut „maximum” pentru a preveni catastrofa economică ce a lovit ţara sa, dar că pandemia a redus eforturile sale la zero, conform scrisorii sale de demisie citită sâmbătă în Parlamentul acestei ţări, informează AFP şi EFE.

Secretarul general al Parlamentului, Dhammika Dasanayke, a citit în faţa deputaţilor scurta scrisoare de demisie trimisă de Rajapaksa din Singapore, unde acesta a fugit, informează Agerpres.

„Este o satisfacţie personală pentru mine că am putut proteja poporul nostru de pandemie, în pofida crizei economice cu care ne confruntam deja la acea vreme”, a scris Rajapaksa.

COVID-19 a făcut peste 16.500 de morţi în această insulă cu 22 de milioane de locuitori. Rajapaksa refuzase să instaureze un lockdown în timpul primului val şi le spusese medicilor: „Nu vă panicaţi”. Unul dintre miniştrii săi asigurase că Sri Lanka nu are nevoie de vaccinuri străine şi că remediile locale ale şamanilor sunt mai mult decât suficiente.

Rajapaksa a mai afirmat în scrisoarea sa că rezervele în valută străină ale Sri Lanka erau deja foarte mici atunci când el a preluat funcţia de preşedinte în noiembrie 2019 şi că pandemia care a urmat a devastat economia.

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că Sri Lanka dispunea de o rezervă confortabilă de 7,5 miliarde de dolari atunci când Rajapaksa a venit la putere în 2019. Aceste rezerve erau de numai 1 miliard de dolari în ziua plecării sale, iar Sri Lanka este de la mijlocul lui aprilie în incapacitate de plată.

„Lockdown-urile din perioada 2020-2021 au erodat rezervele valutare. Eu am făcut maximum pentru ţară”, a adăugat el.

Citirea scrisorii şi anunţarea oficială a demisiei preşedintelui ţării de către preşedintele Parlamentului nu au fost urmate de nicio dezbatere, iar şedinţa specială a fost încheiată după 13 minute.

Deputaţii srilankezi urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a-l alege pe succesorul lui Rajapaksa, care a fugit în Singapore după ce manifestanţii au luat cu asalt reşedinţa lui, pe 9 iulie.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri