FOTO A fost găsită epava navei de război japoneze care a fost scufundată cu peste 1.000 de prizonieri la bord

Data publicării:
nava de razboi japoneza montevideo maru
A fost găsită epava navei de război japoneze care a fost scufundată cu peste 1.000 de prizonieri la bord. Foto: Profimedia

O echipă de exploratori a anunțat că a găsit o navă japoneză care transporta prizonieri de război aliați când a fost torpilată în largul coastelor Filipinelor, în 1942. 1.080 de oameni, majoritatea australieni, au murit, relatează NBC News.

Epava Montevideo Maru a fost localizată după o căutare de 12 zile, la o adâncime de aproape 4.000 de metri, mai mare decât a Titanicului, în largul insulei Luzon din Marea Chinei de Sud, folosind un vehicul subacvatic autonom cu sonar.

epava profimedia
A fost găsită epava navei de război japoneze care a fost scufundată cu peste 1.000 de prizonieri la bord. Foto: Profimedia

Nu vor fi făcute încercări de a scoate din epavă artefactele sau rămășițele umane, din respect pentru familiile celor care au murit, a spus Fundația Silentworld din Sydney, o organizație non-profit dedicată arheologiei și istoriei maritime.

Aceasta a luat parte la misiune împreună cu firma olandeză Fugro, specializată în scufundări la mare adâncime, și cu Departamentul de Apărare al Australiei.

Montevideo Maru transporta prizonieri și civili care au fost capturați după căderea orașului Rabaul, în Papua Noua Guinee. Nava nu a fost marcată ca transport de prizonieri de război, iar la 1 iulie 1942, submarinul american Sturgeon a tras patru torpile asupra ei, scufundând-o în mai puțin de 10 minute.

Printre cei uciși se numără 1.080 de persoane din 14 țări, inclusiv 979 de australieni.

„Familiile au așteptat ani de zile vești despre cei dragi dispăruți, înainte de a afla adevărul tragic”, a spus directorul Silentworld, John Mullen.

„Unii oameni nu au ajuns niciodată să accepte pe deplin faptul că cei dragi se numără printre victime. Astăzi, prin găsirea navei, sperăm ca numeroasele familii devastate de acest dezastru teribil să-și poată găsi liniștea”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri