Galerie Foto Apariție rară a uneia dintre cele mai puternice arme ale SUA. De ce a fost făcut public un secret bine păzit

Data actualizării: Data publicării:
Submarinul nuclear USS Nevada face o escală în Guam.
Submarinul nuclear USS Nevada face o escală în Guam. Foto: Profimedia

Una dintre cele mai puternice arme din arsenalul Marinei SUA a făcut o escală în Guam în weekend, într-una din rarele sale apariții. Este un mesaj transmis atât aliaților, cât și inamicilor, pe fondul tensiunilor tot mai mari din zona Indo-Pacifică, potrivit analiștilor citați de CNN.

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare. Foto: Profimedia
USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare. Foto: Profimedia

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, a intrat sâmbătă în baza navală din teritoriul insulei americane din Pacific. Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice - numit uneori „boomer” - în Guam din 2016 și doar a doua vizită anunțată din anii 1980.

„Vizita în port întărește cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea SUA, flexibilitatea, pregătirea și angajamentul continuu față de securitatea și stabilitatea regională din Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Mișcările celor 14 submarine „boomer” din flota Marinei SUA sunt de obicei secrete bine păzite. Datorită energiei nucleare, submarinele pot sta scufundate luni întregi, rezistența lor fiind limitată doar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari.

Marina spune că submarinele din clasa Ohio stau în medie 77 de zile pe mare, înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreținere și aprovizionare.

Este rar ca un astfel de submarin să fie fotografiat. Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice le face „cel mai important punct de supraviețuire al triadei nucleare”, care include, de asemenea, rachete balistice și bombardiere cu capacitate nucleară precum B-2 și B-52.

Dar, având în vedere tensiunile care se dezvoltă între SUA și China cu privire la statutul insulei autonome Taiwan, și pe măsură ce Coreea de Nord intensifică testele balistice, Washingtonul poate face o declarație cu submarinele sale cu rachete balistice, pe care nici Beijingul, nici Phenianul nu o pot face, potrivit analiștilor citați de Reuters.

„Trimite un mesaj, intenționat sau nu: putem parca 100 de focoase nucleare în pragul ușii tale și nici măcar nu vei ști și nici nu vei putea face mare lucru în privința asta. Iar reciproca nu este valabilă și nici nu va fi pentru mult timp”, a spus Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei SUA și acum analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord este la început, iar flota estimată a Chinei are doar șase submarine cu rachete balistice.

Iar submarinele cu rachete balistice ale Chinei nu au capabilitățile „boomer”-urilor americane, potrivit unei analize din 2021 realizate de experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Submarinele cu rachete balistice de tip 094 ale Chinei sunt de două ori mai „zgomotoase” decât submarinele americane și, prin urmare, sunt mai ușor de detectat și poartă mai puține rachete și focoase, au scris analiștii CSIS în august.

Pe lângă mesajul politic, prezența USS Nevada în regiune prezintă o altă oportunitate, a spus Alessio Patalano, profesor de strategie la King's College din Londra.

„Prezența acestui tip de ambarcațiune - în special în antrenamente și exerciții - adaugă o oportunitate importantă de a învăța cum să le vânezi pe cele ale altor actori din regiune", a spus Patalano.

„Coreea de Nord urmărește dezvoltarea unui astfel de tip de platformă, iar China are deja. Perfecționarea capacității de urmărire a acestora este la fel de importantă ca descurajarea strategică”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri