FP: Noul război rece a început. China va deveni un „adversar mai înspăimântător decât a fost vreodată Rusia”

Data publicării:
19th National Congress Of The Communist Party Of China (CPC) - Closing Ceremony

Un nou război rece a început în arena globală: Statele Unite vs. China, scrie Robert D. Kaplan, expert în geopolitică, într-un articol de opinie publicat în paginile revistei Foreign Policy.

În iunei 2005, Kaplan făcea o previziune într-un material din The Atlantic: competiția militară dintre SUA și China va „defini secolul XXI”, iar Beijingul va deveni un „adversar mai înspăimântător de cât a fost vreodată Rusia”.

Paisprezece ani mai târziu, notează expertul, „viitorul a sosit” și nu este altceva decât un „război rece”. Dar datele sunt puțin mai complexe decât definiția tradițională a războiului rece.

O mixtură de ofensive cibernetice și demagogie pe piețele de capital fac din acest conflict o problemă cu bătaie pe termen lung, atrage atenția Robert D. Kaplan.

„Noul război rece va fi constant din cauza unui cumul de factori pe care generalii și strategii îl înțeleg, dar pe care mulți alții, în special elitele financiare care populează Davosul (forumul economic de la Davos – n.r.), preferă să îl nege. Și pentru că relația SUA-China este cea mai importantă din lume – cu multe efecte secundare și terțiare -, un război rece între cele două țări devine principiul negativ de organizare în geopolitică, principiu căruia piețele vor trebui să-i stabilească prețul”, scrie Kaplan.

Situația devine și mai alunecoasă prin faptul că „diferențele dintre SUA și China sunt stricte și fundamentale” și „abia pot fi gestionate prin negocieri”.

Beijingul caută să scoată din cărți infulența Washingtonului în Pacificul de Vest (Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est), zonă umbrită de diverse revendicări teritoriale, în timp ce armata americană se opune unui asemenea plan.

„Presiunea chineză pare perfect motivată din punctul de vedere al Beijingului. Chinezii văd Marea Chinei de Sud așa cum strategii americani au văzut Insulele Caraibe în secolul XIX și începutul secolului XX, ca fiind extensia marină a masei lor continentale”, subliniază expertul.

Controlul acestei suprafețe maritime permite Chinei expansiunea unui coridor naval prin care poate domina părți mai ample din Oceanul Pacific și din cel Indian, precum și ținerea în șah a Taiwanului.

„Este similar cu modul în care dominația asupra Insulelor Caraibe a permis Statelor Unite să controleze stategic emisfera occidentală și astfel să afecteze echilibrul forțelor din emisfera estică în cele două războaie mondiale și într-un război rece. Pentru Statele Unite, puterea mondială a început în Caraibe, iar pentru China – totul începe în Marea Chinei de Sud”, spune geostrategul.

Kaplan mai scrie că Departamentul de Stat al SUA consideră amenințarea Chinei, cu a sa „putere tehnologică în continuă creștere”,  mai mare decât cea rusească.

Citiți aici articolul integral.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri