Franța afirmă că sprijină „neclintit” Republica Moldova. Macron și Maia Sandu s-au întâlnit la Paris

Data publicării:
Maia Sandu și Emanuel Macon
Foto: Profimedia Images

Franţa a reafirmat, joi, sprijinul său „de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială” a Republicii Moldova, a cărei preşedintă, Maia Sandu, a fost primită la Palatul Elysee pentru a încheia un acord de apărare între cele două state.

La o săptămână după apelul separatiştilor din Transnistria pentru „protecţie” Rusiei, care menţine 1.500 de militari în această regiune ce se învecinează cu Ucraina, Emmanuel Macron şi  Maia Sandu au cerut Rusiei, într-un comunicat comun, „să îşi retragă forţele ilegal staţionate pe teritoriul moldovean”.

Franța s-a declarat gata „să contribuie, când va veni momentul, la o reglementare durabilă şi paşnică a acestui conflict” îngheţat din 1992, în epoca destrămării Uniunii Sovietice.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a reaprins tensiunile pe această fâşie de pământ de puţin peste 4.000 de kilometri pătraţi, la fel ca în Republica Moldova, „confruntată cu o intensificare a atacurilor hibride”, potrivit comunicatului.

Guvernul moldovean este îngrijorat inclusiv în legătură cu un val de dezinformare odată cu apropierea scrutinului prezidenţial şi a referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prevăzute pentru la toamnă.

„Regimul de la Moscova încearcă să controleze ţara mea prin şantaj energetic, organizând manifestaţii, comiţând atacuri cibernetice (...) şi chiar punând la cale o lovitură de stat”, a declarat Maia Sandu în timpul unei conferinţe de presă alături de Macron, potrivit AFP.

„În faţa acestor tentative de ingerinţă care vizează în mod foarte clar să scindeze societatea moldavă (...), Franţa şi Uniunea Europeană sunt de partea voastră”, a declarat preşedintele francez.

„Poporul moldovean poate fi mândru de lupta sa paşnică pentru libertate care reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a insistat Emmanuel Macron.

Acordul semnat ulterior de miniştrii apărării ai celor două state prevede, în special, „deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău”, a precizat Macron, adăugând că „aceasta este doar o primă etapă”.

În domeniul economic, cele două state au parafat „o foaie de parcurs bilaterală ce identifică proiecte de viitor de dezvoltat împreună”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri