Franța avertizează Iranul: Ar fi o eroare gravă și periculoasă să se creadă că acordul nuclear va rămâne pe masă la nesfârșit

Data publicării:
uzina Fordo de conversie a uraniului din nordul Iranului
Interiorul uzinei iraniene Fordo din Qom, nordul țării, unde Teheranul vrea să îmbogățească uraniu la 20 la sută, mult peste nivelul convenit cu comunitatea internațională Foto: Profimedia

Negocierile pe tema reînființării acordului nuclear iranian nu pot să continue la nesfârșit, transmite guvernul francez, în condițiile în care discuțiile de la Viena dintre Iran și mai multe puteri occidentale sunt blocate în timp ce programul nuclear avansează, iar Teheranul este tot mai aproape de a obține arma atomică.

„La fel ca partenerii săi, Franţa nu va accepta ca Iranul să dobândească o capacitate nucleară militară. Îndemnăm părţile să adopte o abordare responsabilă şi să ia de urgenţă deciziile necesare pentru încheierea acestui acord”, a transmis diplomația franceză, citată de AFP și Agerpres, miercuri.

„Ar fi o eroare gravă şi periculoasă să se considere că acesta ar putea rămâne pe masă pe termen nelimitat, în timp ce avansul programului, care continuă în acelaşi ritm susţinut, riscă să-l priveze de beneficiile sale de neproliferare”.

Acordul nuclear iranian, semnat în 2015 de administrația Obama, este nefuncțional din 2018, de când Donald Trump a hotărât retragerea și reimpunerea de sancțiuni împotriva regimului de la Teheran. De atunci, Iranul se află tot mai aproape de obținerea armei nucleare.

Alegerea lui Joe Biden la Casa Albă a permis să se relanseze eforturile de a reînființa acordul, dar negocierile sunt blocate de două luni, chiar dacă un proiect de text părea aproape de a fi semnat. Totuși, Biden a refuzat ridicarea sancțiunilor impuse de predecesorul său și a condiționat ridicarea acestora de revenirea Iranului la obligațiile sale din acord.

Unul dintre ultimele obstacole este solicitarea regimului de la Teheran ca Statele Unite să retragă Gardienii Revoluţiei, armata sa ideologică, de pe lista neagră americană a „organizaţiilor teroriste străine”.

SUA afirmă că această sancţiune, decisă de Donald Trump după retragerea din acord, nu are nicio legătură cu domeniul nuclear şi nu poate fi discutată în cadrul acestor negocieri.

Şansele de a ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian sunt în scădere, a avertizat, miercuri, negociatorul american.

„În prezent, şansele de succes în negocieri sunt mai mici decât şansele de eşec şi asta din cauza cererilor excesive din partea Iranului la care nu vom ceda”, a declarat Rob Malley, care conduce de peste un an de negocieri indirecte cu Iranul, la Viena.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri