Franța reasigură guvernul de la Kiev, după ce a spus că aderarea va dura decenii: Ucraina va fi parte a Uniunii Europene

Data publicării:
steaguri UE și ucraina
Steagurile Uniunii Europene și Ucrainei la Harkov. Foto: Profimedia Images

Ucraina va fi până la urmă parte a Uniunii Europene, a spus ministrul francez pentru afaceri europene, marți, într-o încercare de a reasigura autoritățile de la Kiev că inițiativa pentru relații mai apropiate între blocul european și membrii aspiranți nu va însemna înlocuirea perspectivelor lor de aderare, relatează Reuters.

„Sunt convins că Ucraina va fi parte a Uniunii Europene”, a spus Clement Beaune, marți, în fața reporterilor. „Știm și spune onest că acest lucru va lua timp, iar în acest timp nu putem pur și simplu să așteptam. Trebuie să întreținem speranța europeană”, a mai spus oficialul francez.

Declarațiile sale vin să tempereze afirmații făcute la începutul săptămânii, când spunea că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană „va dura, indubitabil, 15-20 de ani” și că proiectul propus de Macron „nu este o alternativă”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat la începutul lunii că ar trebui creată o „comunitate politică europeană”, o nouă structură care să permită cooperarea apropiată cu țările care vor să adere sau cu țări care au părăsit Uniunea, precum Regatul Unit.

Din lipsa detaliilor cu privire la felul în care ar funcționa o astfel de inițiativă, majoritatea statelor membre, dar și Ucraina s-au arătat rezervate față de ea. Guvernul de la Kiev și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ea ar putea fi folosită ca alternativă la aderare. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Zelenski dar și de ministrul Kuleba.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri