Sari la conținut

Franţa şi Germania vor acces la toate comunicaţiile electronice

Serviciile secrete din Europa ar vrea să aibă acces la discuţiile securizate pe care grupările teroriste le poartă cu ajutorul unor aplicaţii pe internet. Franţa şi Germania vizează în special aplicaţia rusească „Telegram”. În acest moment, discuţiile purtate prin intermediul acesteia nu pot fi decodificate. O lege care ar urma să fie adoptată de Parlamentul European ar trebui să oblige companiile care operează în spaţiul comunitar să permită accesul la informaţiile din toate programele de corespondenţă electronică, spun Parisul şi Berlinul.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: „Tot mai multe schimburi de informaţii, operate de aplicaţii precum Telegram, trebuie să fie identificate şi folosite drept probe.”

Pe listă intră însă şi WhatsApp-ul, deţinut de gigantul Facebook, care cripteză conversaţiile. Franţa este interesată de orice mijloc prin care poate descoperi ameninţările teroriste. În primele şase luni ale anului, autorităţile din Hexagon au arestat la fel de mulţi suspecţi cât în tot anul trecut.

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: „Atunci când lucrăm împreună, Europa adaugă un plus la securitate.”

Efectele atacurilor teroriste sunt dure în Franţa la capitolul turism, care aduce 7% din veniturile ţării. Japonezii se tem cel mai mult de atentate: numărul asiaticilor care au vizitat Hexagonul aproape s-a înjumătăţit în ultimele 10 luni.

Pe aceeași temă