Franța susține că Libanul ar putea să dispară ca stat dacă nu va avea un guvern curând

Data publicării:
Proteste la Beirut după explozia masivă din port
Foto: Getty Images

Ministru francez de Externe, Jean-Yves Le Drian a făcut un nou apel la adoptarea de reforme în Liban, în contextul în care țara se afla într-o criză politică, economică și sanitară accentuată. El a atras atenția că există inclusiv riscul dezintegrării acestei țări.

„Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri. Preşedintele republicii (Emmanuel Macron - n. red.) a spus-o când s-a aflat în Liban la 6 august şi o va spune din nou când va fi la Beirut marţi”, a spus ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL, citat de Agerpres. După vizita preşedintelui Emmanuel Macron, care s-a deplasat la 6 august la Beirut, la două zile după explozia uriaşă care a zguduit oraşul, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că aceste reforme nu pot fi făcute de clasa politică actuală, contestată de libanezi.

„Fiecare ştie ce trebuie să facă, dar nu mai există guvern în acest moment în Liban”, a mai adăugat Le Drian. Prim-ministrul libanului, Hassan Diab, şi guvernul său au demisionat pe fondul tensiunilor din societatea libaneză după explozia devastatoare care a ucis sute de oameni, a rănit mii și a distrus numeroase clădiri și locuințe.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului, pe fondul divergenţelor între partidele tradiţionale care controlează legislativul.

„Trebuie să se facă un guvern şi trebuie să se facă repede, pentru că există o urgenţă, deopotrivă umanitară şi sanitară (...) şi apoi urgenţa politică, dacă vrem ca această ţară să reziste. Această ţară este pe marginea prăpastiei. Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă”, a concluzionat ministrul francez.

Editor: A. D.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri