„Frate, te căutăm de atâta vreme”. Ucrainenii își plâng rudele pe marginea gropii comune din Bucha, vizibilă chiar și din satelit

Data actualizării: Data publicării:
ucraineni plang in bucha
Ucrainenii își plâng rudele pe marginea gropii comune din Bucha, vizibilă chiar și din satelit. FOTO: Captură CNN

Pe măsură ce forțele ruse se retrag din zona din jurul Kievului, ies la iveală tot mai multe orori. Imagini îngrozitoare din orașul Bucha au indignat întreaga lume și au generat un val de reacții de condamnare a masacrului de acolo. Pe străzi sunt cadavrele civililor, unii având mâinile legate la spate. Imagini din satelit arată un șanț lung de 13 metri pe locul unde în care a fost descoperită o groapă comună. Au fost surprinse în data de 31 martie de compania Maxar.

Șanțul surprins în imaginile din satelit pare a fi în curtea unei biserici. Compania a precizat că a putut observa semne că acolo s-au făcut săpături încă din 10 martie.

Supraviețuitorii din Bucha spun că primele cadavre au fost îngropate acolo în primele zile de război.

O echipă CNN a văzut cadavre în pungi negre îngrămădite în mormânt. Unele au fost deja parțial acoperite. Localnicii au declarat pentru CNN că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo. Primarul din Bucha a afirmat că de fapt, acolo ar putea fi până la 300 de victime.

Prezentă la fața locului, o echipă CNN a surprins imaginile suferinței ucrainenilor care își caută rudele despre care nu știu nimic de săptămâni întregi.

Unul dintre ei este Vladimir. Stă pe marginea gropii comune din Bucha și își strigă suferința, cu mâinile îndreptate spre cer.

„Frate, te căutăm de atâta vreme”, spune el, izbucnind în lacrimi. Fratele său, Dmitri, a fost dat dispărut de aproximativ o săptămână, iar vecinii i-au spus lui Vladimir că ar putea fi înmormântat aici. „Am crezut că ești în viață”, strigă Vladimir, care crede că fratele lui poate fi îngropat acolo.

În interiorul mormântului, se văd cadavrele îngrămădite unul peste altul, majoritatea în pungi negre, dar unele descoperite. Doar unele trupuri sunt îngropate. O echipă CNN a văzut cel puțin o duzină de cadavre în groapa comună, dar pământul arată ca și când ar fi fost săpat de curând, ceea ce suferează că este posibil ca multe altele să fie dedesubt.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat Rusia pentru aceste crime și a acuzat Moscova că încearcă să distrugă poporul lui. În replică, Rusia a negat orice implicare, susținând că nu vizează civili și spunând că imaginile cadavrelor de pe străzile din Bucha nu sunt reale.

În oraș, drumurile sunt pline de vehicule blindate rusești distruse, inclusiv tancuri. „S-au gândit că pot trece pe străzi pur și simplu. Că vor fi întâmpinați ca și cum ar fi în regulă să vină aici”, a declarat Valery Spichek, ofițer la Poliția Ucrainei. „Poate că ei cred că este normal să jefuiască, să distrugă clădiri și să omoare. Dar oamenii noștri nu au permis acest lucru”, a adăugat el.

Vehiculele ruginesc acum acolo unde au fost oprite și sunt o dovadă a pierderilor grele suferite de Moscova înainte de a fi alungate din zona din jurul Kievului. Clădirile din zonă sunt distruse în urma atacurilor rușilor. Autoritățile spun că se tem că sub dărâmături sunt cadavre și că numărul real al morților este încă imposibil de stabilit.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri