Sari la conținut

Fratele liderului nord-coreean, asasinat pe aeroport cu ace otrăvite (presă)

Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost asasinat pe aeroportul din metropola Kuala Lumpur  din Malaezia, susține o sursă guvernamentală sud-coreeană. Potrivit primelor informaţii, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean a murit după ce a fost atacat cu ace otrăvite de două femei, care ar putea să fie agente ale regimului de la Phenian, relatează Reuters şi The Independent, citate de News.ro.

kuala lumpur aeroport

Kim Jong-nam era cel mai mare dintre fiii lui Kim Jong-il, fostul lider nord-coreean. În anii 90 era considerat viitorul lider al Coreei de Nord, numai că a căzut în dizgrație în momentul în care s-a aflat - un scandal public - că a încercat să intre în secret în Japonia, cu un pașaport fals, pentru a merge la Disneyland. Se întâmpla în mai 2001. 

Kim Jong Nam nu avea o relaţie bună cu fratele său vitreg şi nu mai locuia de câţiva ani în Coreea de Nord.  Kim Jong-nm avea însă o relaţie mult mai apropiată cu unchiul său Jang Song Thaek, considerat al doilea cel mai puternic politician nord-coreean, dar executat în 2013 la ordinul lui Kim Jong-un. Kim Jong Nam a trăit în secret în ultimii patru ani petrecuţi în Malaysia, după ce a ales să fugă din Coreea de Nord ca urmare a executării unchiului Jang Sonh Thaek. 

Autorităţile din Malaezia au declarat că un cetăţean nord-coreean neidentificat a murit în drum spre spital, după ce a fost preluat de pe aeroportul Kuala Lumpur. Între timp, un angajat al secţiei de urgenţe de la spitalul Putrajaya a confirmat că cetăţeanul nord-coreean decedat s-a născut în 1970, iar numele său de familie este Kim.

Presa sud-coreeană a transmis că fratele vitreg al dictatorului a fost atacat luni pe aeroport de două femei, care ar putea să fie agente ale regimului de la Phenian. Cele două atacatoare nu au fost până în acest moment prinse de poliţiştii din Kuala Lumpur. 

În 2001, Kim Jong-nam a fost reţinut pe un aeroport japonez după ce autorităţile au descoperit că folosea un paşaport fals. Acesta s-a apărat, susţinând că voia să viziteze Disneyland Tokyo.

Citiți și:  Dosar internațional | Coreea de Nord, povestea unei lumi în care domină absurdul