Fratele președintelui din Honduras a fost condamnat în SUA la închisoare pe viață și plata a 138 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Juan Antonio Hernandez
Juan Antonio Hernandez. Sursa foto: Profimedia Images

Fratele președintelui statului Honduras a fost condamnat de o instanță americană la închisoare pe viață, pentru ceea ce procurorii au descris ca fiind "trafic de droguri sponsorizat de stat", informează The Guardian.

Juan Antonio “Tony” Hernández, un fost congresman din Honduras, a fost condamnat într-o instanță federală din Manhattan, iar judecătorul a ordonat și ca Hernández să plătească suma de 138 de milioane de dolari.

Hernández a fost găsit vinovat în octombrie 2019 pentru fapte pedepsite cu o sedință minimă de 40 de ani de închisoare.

Procurorul adjunct Matthew Laroche a spus în instanță că Hernández a facilitat transporturi de cocaină în SUA timp de 15 ani, plătind milioane de dolari unor oficiali de top din Honduras, printre care și fratelui său, actualul președinte Juan Orlando Hernández.

"Juan Antonio Hernández a conspirat cu fratele său, președintele din Honduras. A provocat acte brutale de violență. A alimentat campaniile politice cu bani proveniți din droguri, primiți în schimburi promisiunilor de protecție - acesta este trafic de droguri susținut de stat", a declarat Laroche.

Avocatul lui Juan Antonio “Tony” Hernández, Peter Brill, a cerut indulgență judecătorului, susținând că Statele Unite ar trebui să-și direcționeze eforturile anti-droguri împotriva apetitului cetățenilor săi pentru substanțe ilegale.

"În decurs de 15 ani, acuzatul a corupt instituțiile de stat din Honduras pentru a se îmbogăți, transportând cel puțin 185.000 de kilograme de cocaină și contribuind la introducerea drogurilor în SUA", susțin procurorii americani. Potrivit acestora, Juan Antonio Hernández a vândut arme și muniție traficanților de droguri, o parte din arme aparținând armatei din Honduras, și a controlat laboratoare de droguri în Columbia și Honduras.

"Între 2004 și 2019, acuzatul a obținut și distribuit milioane de dolari, sub formă de mită provenită din droguri, fratelui său, Juan Orlando Hernández, dar și fostului președinte din Honduras, Porfirio Lobo Sosa, precum și altor politicieni", au mai susținut procurorii. Printre mite s-ar afla și 1 milion de dolari de la faimosul traficant Joaquín “El Chapo” Guzmán către Juan Orlando Hernández.

Președintele Juan Orlando Hernández a negat constant orice acuzații legate de traficul de droguri. La fel și fostul președinte Porfirio Lobo Sosa, al cărui fiu ispășește o pedeapsă de 24 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de droguri.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri