Fraudă uriașă în India. O companie navală a înșelat 28 de bănci cu 3 miliarde de dolari

Data publicării:
muncitori lucreaza la o nava pe un santier naval
Compania privată indiană de construcţii navale ABG Shipyard este acuzată că a escrocat cea mai mare bancă publică din India şi alte 27 de bănci cu peste 3 miliarde de dolari. Foto: Profimedia

Compania privată indiană de construcţii navale ABG Shipyard este acuzată că a escrocat cea mai mare bancă publică din India şi alte 27 de bănci cu peste 3 miliarde de dolari, a anunţat principala agenţie federală de investigaţii din India.

Potrivit unui comunicat al Central Bureau of Investigation (CBI), ABG Shipyard ar fi înşelat 28 de bănci cu 228,42 miliarde de rupii (3 miliarde de dolari) în total, relatează AFP, citată de Agerpres.

Se crede că amploarea fraudei o depăşeşte pe cea a comerciantului de diamante Nirav Modi, care a fost acuzat în 2018 că a fraudat băncile indiene cu peste 2 miliarde de dolari.

CBI a declarat că a efectuat percheziţii în treisprezece locuri, „rezultând recuperarea de materiale compromiţătoare”, în timp ce ancheta continuă.

ABG Shipyard, cu sediul în statul Gujarat, este acuzată de deturnare de fonduri între 2012 şi 2017, chiar în timp ce creditorii săi încercau să salveze compania de la lichidare.

Potrivit unui audit efectuat de Ernst & Young şi publicat în weekend de State Bank of India (SBI), banca privată ICICI a pierdut peste 900 milioane de dolari, iar banca de stat IDBI Bank, deţinută de asigurătorul LIC, aproape 500 milioane de dolari.

SBI, principala bancă publică, a pierdut aproape 400 milioane de dolari.

În plus faţă de ABG Shipyard şi de filiala sa din străinătate, cinci directori de companii şi „unul sau mai mulţi funcţionari şi persoane private necunoscute” apar în plângerea SBI.

ABG Shipyard a început să nu-şi mai îndeplinească obligaţiile de rambursare a împrumuturilor în 2013, înainte de a fi desemnată printre cele mai mari 12 companii debitoare din India, când ţara a introdus prima lege a falimentului în 2016.

Lichidarea companiei a fost dispusă trei ani mai târziu şi, în ciuda a patru licitaţii, activele sale încă nu şi-au găsit cumpărători.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri