FSB a arestat opt suspecți pentru explozia de pe Podul lui Putin. Pe cine dă vina serviciul rus de informații

Data actualizării: Data publicării:
podul kerci, vazut din satelit
Imagine din satelit cu podul Kerci după explozie. Foto: Profimedia Images

Șeful Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, este organizatorul atacului care a avariat Podul lui Putin peste strâmtoarea Kerci, iar explozibilii au fost livrați din Odesa, prin Bulgaria, Georgia și Armenia, a stabilit serviciul de contrainformații al Rusiei, FSB, citat de agenția rusă de stat TASS.

„Serviciul Federal de Securitate (FSB), împreună cu Comitetul de Investigații au stabilit că organizatorii atacului terorist pe Podul Crimeei sunt Direcția de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, șeful ei, Kirill Budanov, angajații și agenții”, a anunțat FSB, potrivit TASS.

FSB a reținut opt complici în pregătirea atacului. 

„În prezent, cinci cetățeni ruși, trei cetățeni ucraineni și armeni care au luat parte la pregătirea atacului au fost reținuți în acest dosar infracțional”, a mai precizat serviciul rus de informații.

În total, au fost identificați cel puțin 12 complici în pregătirea atacului, potrivit FSB, care îi numește pe câțiva dintre ei: Țiurkalo Mihail Vladimirovici, cetățean ucrainean născut în 1975, Kovaci Denis Olegovici, cetățean ucrainean născut în 1979, Solomko Roman Ivanovici, cetățean ucrainean născut în 1971, Inosaridze Sandro, cetățean georgian, un intermediar numit Levan, cetățean georgian, și Artur Tercianian, cetățean armean născut în 1985. Potrivit FSB, aceștia au beneficiat de ajutorul lui Vladimir Vasilievici Zlob, cetățean ucrainean născut în 1987, și a altor cinci cetățeni ruși identificați.

Destinatarul încărcăturii din camionul care ar fi provocat explozia este o firmă-fantomă din Crimeea, mai susține FSB.

Potrivit serviciului rus de informații, încărcătura explozivă a fost disimulată sub forma unor role de film, care au fost trimise de la Odesa, prin Bulgaria, Georgia și Armenia.

„Încărcătura explozivă a fost camuflată în role de film cu compoziție de polietilenă, pe 22 de paleți cu o greutate totală de 22.770 kg, care la începutul lunii august a fost trimisă din portul Odesa în orașul nulgar Ruse, prin contractul Nr. 02/08/2022 dintre Translogistik UA LLC (Kiev) și Baltex Capital SA (Ruse)”, se mai arată în informarea FSB.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Podul Crimeei peste strâmtoarea Kerci, supranumit Podul lui Putin, a fost avariat sâmbătă în urma unei explozii puternice, care a provocat daune serioase atât căii rutiere, cât și celei feroviare, pe care în acel moment trecea un tren cu combustibil.

Comisiile ruse de anchetă și cea antiteroristă au stabilit în doar o zi că explozia a fost rezultatul unui atac cu bombă folosind un camion, iar președintele rus Vladimir Putin a acuzat un atac terorist.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri