FSB a încercat să asasineze în Franța un opozant al lui Putin. „Am văzut un punct roșu mișcându-se spre mine”

Data actualizării: Data publicării:
siluete ale unor bărbați care țintesc cu pistolul cu ajutorul unui dispozitiv laser
Presupusul asasin ar fi un „bărbat cu strânse legături cu FSB și crima organizată. Foto: Getty Images

Un opozant al lui Putin și activist rus pentru drepturile omului, stabilit în Franța, a povestit cum a scăpat recent unei tentative de asasinat, despre care a spus că a fost pusă la cale de serviciile secrete ruse, informează The Moscow Times.

Este vorba despre Vladimir Osecikin, fondator al site-ului Gulagu.net, un ONG rus pentru drepturile omului specializat în documentarea abuzurilor din sistemul penitenciar al Rusie și care s-a remarcat prin dezvăluirile șocante din închisorile Federației Ruse.

În urma acestor dezvăluiri, autoritățile ruse l-au pus pe Osecikin pe o listă de „infractori căutați”.

Tentativa de asasinat a avut loc, conform opozantului rus, în urmă cu câteva zile, pe 12 septembrie, în Biarritz, o cunoscută stațiune turistică situată în sud-vestul Franței, pe coasta Atlanticului.

AFP: Autorităţile din Franţa au început o anchetă pentru „ameninţări” la adresa lui Vladimir Osecikin

„Țin minte că tocmai le aduceam farfuriile cu mâncare copiilor când, cu vederea periferică, am observat un punct roșu mișcându-se spre mine pe balustrada terasei”, a declarat Osecikin.

Opozantul rus spune că a auzit focuri de armă și că s-a aruncat la podea împreună cu soția și copiii, a închis luminile și a tras jaluzele.

Ulterior, poliția a ajuns la fața locului și a demarat o anchetă. Osecikin a refuzat să spună dacă presupusul asasin - pe care l-a identificat a fi un „bărbat cu strânse legături cu FSB și crima organizată - a fost reținut, pe motiv că există o anchetă în desfășurare și că nu poate oferi detalii suplimentare.

„Când a sosit poliţia, a intrat în casă pe partea cealaltă, iar când au încercat să deschidă oblonul de la unul din balcoane, au auzit şi ei focuri de armă, apoi i-au întrebat pe vecini, care au auzit şi ei focurile de armă", a spus Osecikin pentru AFP.

Surse apropiate de dosar, care nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că s-a tras cu arma, se manifestă prudente în privinţa faptelor: ancheta încredinţată poliţiei judiciare are ca obiect ameninţări, nu o tentativă de omor. Parchetul din Bayonne a refuzat să discute procedura la solicitarea AFP.

Opozantul rus a publicat dovezi despre deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB

În luna octombrie 2021, Gulagu.net a publicat în premieră imagini șocante, cu deținuți torturați și violați chiar de către gardienii închisorilor.

Torture in Russia's prison system
Deținuți torturați la Spitalul Penitenciar nr. 1 de Tuberculoză din Saratov, Rusia. Foto: Profimedia Images

„Vorbim despre o scurgere de informații fără precedent, care va produce mai multe unde de șoc de-a lungul întregii țări. În total, sunt 40 de gigabiți de date, ceea ce demonstrează că tortura (din închisorile Rusiei) a devenit un fenomen extrem de răspândit”, declara, în acel moment, Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, ONG-ul care a publicat în premieră dovezile despre abuzurile din penitenciarele rusești.

Osecikin a declarat că imaginile difuzate până acum prezintă deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB. Site-ul Gulagu.net, unde au fost prezentate în premieră imaginile video cu abuzurile din închisorile rusești, a fost apoi ținta unui atac cyber de tip DDoS (denial-of-service). Osecikin spune că atacul reprezintă „o răzbunare” a FSB-ului și Administrației Penitenciarelor Ruse.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri