Fumio Kishida provoacă furia Coreei de Sud după ce a trimis din nou o ofrandă la Yasukuni, sanctuarul simbol al militarismului japonez

Data publicării:
Fumio Kishida
Fumio Kishida, prim-ministrul guvernului Japoniei. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a repetat gestul controversat făcut la puțin timp după preluarea mandatului și a trimis o ofrandă la sanctuarul shintoist Yasukuni, considerat un simbol al militarismului japonez, fapt ce a provocat din nou o reacție de dezaprobare a Coreei de Sud care și-a exprimat „profunda dezamăgire și regretul”, relatează Reuters.

Sanctuarul Yasukuni este perceput și de China și de Coreea de Sud drept un simbol al militarismului japonez de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial dar și al atrocităților comise de japonezi în China și Coreea.

Sanctuarul onorează pe lângă cei 2,5 milioane de morți din război și 14 lideri militari japonezi condamnați pentru crime de război după 1945. Și ofrande trimise anterior de oficiali japonezi au provocat răspunsuri dure din partea vecinilor Japoniei.

Kishida a mai trimis o ofrandă și în octombrie, la puțin timp după ce a fost învestit în funcția de premier, însă nu a vizitat sanctuarul personal, nici în timpul festivalurilor de primăvară, nici în timpul celor de toamnă.

„Guvernul (n. red. – sud-coreean) își exprimă dezamăgirea profundă și regretul pentru faptul că liderii responsabili ai Japoniei au trimis din nou ofrande și s-au recules la sanctuarul Yasukuni, care glorifică istoria de agresiune a Japoniei și care onorează criminali de război.

Guvernul nostru îndeamnă ferm Japonia să privească atent la istoria sa și să dovedească o capacitate de reflecție umilă și sinceră căință pentru istoria ei”, a transmis ministerul de externe sud-coreean.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri