Fumul toxic care a acoperit New York, în urma incendiilor din Canada, ar fi putut scurta viața oamenilor cu o oră. Ce spun specialiștii

Data actualizării: Data publicării:
fum new york
Fumul toxic care a acoperit orașul New York, în urma incendiilor din Canada, ar fi putut scurta viața oamenilor cu o oră. FOTO: Profimedia Images

Fumul toxic care a acoperit orașul New York, în urma incendiilor din Canada, ar fi putut scurta viața oamenilor cu o oră, deoarece unii experți estimează că aerul, cum este în prezent, poate avea același efect asupra organismului cu cel al țigărilor, potrivit Newsweek.

O serie de incendii de vegetație din Canada au trimis coloane de fum în atmosferă, acoperind New York-ul în această săptămână. Oficialii din domeniul sănătății din New York le-au spus locuitorilor să poarte măști de protecție în spațiul public.

Miercuri după-amiază, orașul New York a fost acoperit de o ceață portocalie strălucitoare, iar calitatea aerului a fost descrisă ca fiind cea mai proastă din lume. Unii oameni de știință au estimat că respirarea aerului din New York ar putea fi echivalentă cu fumatul a șase țigări pe zi.

Indicele de calitate a aerului în unele părți din New York este de peste 300 pe scală, ceea ce este clasificat drept „periculos”. Potrivit unui studiu realizat în 2020 de Universitatea Stanford, o valoare a indicelui de 20 este echivalentă cu fumatul unei țigări pe zi.

Potrivit Institutului Național de Sănătate, fiecare țigară scurtează viața unei persoane cu 11 minute, astfel încât, dacă fumul din New York este într-adevăr echivalentul a șase țigări, locuitorii ar fi putut pierde deja o oră din viață.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi dificil de prezis cu certitudine.

Specialiștii spun că „inhalarea fumului din orice sursă poate avea efecte negative asupra sănătății”

Abbas Kanani, farmacist, a declarat pentru Newsweek: „Inhalarea fumului din orice sursă poate avea efecte negative asupra sănătății, iar compararea acestuia cu numărul de țigări poate fi o provocare din cauza variațiilor în compoziția și toxicitatea diferitelor tipuri de fum. Alți factori, cum ar fi durata și intensitatea expunerii, joacă, de asemenea, un rol semnificativ în determinarea impactului potențial asupra sănătății.”

Fumul a ajuns și în Philadelphia, Jersey City și New Haven, Connecticut.

Christopher Migliaccio, profesor la Universitatea din Montana, a declarat pentru Newsweek că impactul total al incendiilor din Canada nu este încă cunoscut, dar astfel de incidente aduc mai multe riscuri pentru sănătate.

„Știm că, cu cât fumul se află mai mult timp în atmosferă există un risc mai mare de modificări chimice care creează mai mulți radicali liberi care sunt foarte reactivi și au potențialul de a provoca efecte adverse asupra sănătății. Ca orice lucru în toxicologie, doza face otrava, iar noi încă evaluăm și definim acest lucru în aceste expuneri”, a spus Migliaccio. 

El i-a sfătuit pe locuitori să ia „măsuri pentru a diminua doza prin limitarea expunerii prin diverse strategii, cum ar fi utilizarea unor măști de protecție.

Persoanele cu probleme respiratorii trebuie să fie deosebit de atente.

„Atât persoanele cu risc respirator, cât și cele cu risc cardiovascular pot avea complicații în urma expunerii la fum”, a spus Migliaccio.

Fumul cauzat de incendiile de vegetație conține diverse particule și gaze care pot fi periculoase pentru sănătate. Pe termen scurt, riscurile pot include iritarea nasului, a ochilor, a plămânilor și a gâtului, precum și o probabilitate crescută de infecții respiratorii.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri