Funeraliile lui Shinzo Abe costă bugetul Japoniei 12 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
Japan: Prime Minister Gen Abe, died. memorial.
Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce ținea un discurs electoral. Foto: Profimedia Images

Japonia a alocat în total aproximativ 1,6 miliarde de yeni, echivalentul a 12 milioane de euro, pentru funeraliile naţionale ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie, în timp ce ținea un discurs. Presa locală apreciază că aceste costuri ridicate s-ar putea să nu fie agreate de japonezi.

Guvernul premierului Fumio Kishida anunţase iniţial că va cheltui 249 de milioane de yeni din banii contribuabililor pentru funeraliile de stat propriu-zise, stabilite pentru 27 septembrie, notează dpa, citată de Agerpres. Secretarul şef al cabinetului nipon, Hirokazu Matsuno, a anunţat marţi că guvernul japonez a decis să aloce suplimentar 1,4 miliarde de yeni (aproximativ 10 milioane de euro) - 800 de milioane de yeni pentru acoperirea costurilor pentru securitate şi 600 de milioane de yeni pentru primirea demnitarilor străini şi gestionarea şederii lor în Japonia.

"Până în prezent a fost dificil de calculat costurile legate de securitate şi de primire, dar acum ştim că vor participa reprezentanţi ai aproximativ 190 de delegaţii, inclusiv 50 de şefi de stat, aşa că am putut face o estimare", a explicat el.

Guvernul premierului Fumio Kishida anunţase iniţial că va cheltui 249 de milioane de yeni din banii contribuabililor pentru funeraliile de stat, stabilite pentru 27 septembrie.

Media locale apreciază că aceste costuri ridicate ale funeraliilor s-ar putea să nu fie agreate de japonezi, mai scriu sursele citate.

Funeraliile de stat planificate urmează unei ceremonii private desfăşurate la câteva zile după decesul lui Abe, la vârsta de 67 de ani.

Citește și: Japonia îi interzice lui Putin să participe la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce ținea un discurs electoral

Lider politic conservator, cel mai longeviv premier al Japoniei, Abe a fost ucis de un fost ofiţer cu o armă artizanală în timpul unui discurs de campanie în oraşul Nara pe 8 iulie.

Asasinul său a declarat după arestare că nu l-a ucis din cauza convingerilor sale politice, ci mai degrabă din ură faţă de controversata Biserică a Unificării (secta Moon) a liderului religios coreean Sun Myung Moon, considerând că Abe ar fi avut legături cu aceasta. El le-a spus anchetatorilor că mama sa făcuse donaţii financiare pentru această sectă, ceea ce îi adusese familia la ruină.

Asasinarea lui Shinzo Abe a suscitat indignare în ţară, cunoscută pentru rata scăzută a criminalităţii şi legile stricte privind armele, precum şi pe plan internaţional.

Cu toate acestea premierul Kishida a fost criticat pentru organizarea acestor funeralii de stat pentru Abe.

Majoritatea alegătorilor nu sunt de părere că o astfel de onoare, neobişnuită în Japonia, ar trebui acordată cuiva ca Abe.

În timp ce defunctul premier ultraconservator este considerat în întreaga lume drept un om de stat merituos, în propria ţară Shinzo Abe suscita controverse pentru agenda sa naţionalistă şi implicarea în scandaluri de nepotism, notează dpa, citată de Agerpres.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri