Galerie Foto Furie în Georgia, după reluarea zborurilor directe cu Rusia. Prima cursă a fost întâmpinată de protestatari: "Nu sunteți bineveniți!"

Data publicării:
Proteste la aeroportul din Tblisi cu ocazia aterizării primei curse din Rusia în ultimii patru ani pe 19 mai 2023.
Reluarea zborurilor între Georgia și Rusia a generat proteste la aeroportul din Tblisi. Foto: Profimedia Images

Reluarea zborurilor între Rusia și Georgia, după o pauză de patru ani și în ciuda avertismentelor Occidentului, a generat proteste la Tbilisi, prima cursă care a aterizat în capitala georgiană fiind întâmpinată de manifestanți cu pancarte pe care era scris mesajul: "Nu sunteți bineveniți", scrie BBC.

Mai multe îmbrânceli au avut loc între protestatari și forțele de ordine care au fost aduse să păzească aeroportul, iar unii dintre manifestanți au fost reținuți de poliție. 

Protestatarii au adus cu ei și steaguri ale Ucrainei, pe lângă cele ale Georgiei și Uniunii Europene.

Reluarea zborurilor între Georgia și Rusia a generat proteste la aeroportul din Tblisi. Foto: Profimedia Images
Reluarea zborurilor între Georgia și Rusia a generat proteste la aeroportul din Tblisi. Foto: Profimedia Images

Prima cursă a companiei Azimuth Airlines, care a reluat zborurile directe, a avut loc vineri, la câteva zile după ce guvernul georgian a aprobat reluarea zborurilor, după ce și Rusia a luat o măsură similară.

"Beneficiari sunt cetățenii noștri care, altfel, trebuie să facă un ocol și să plătească triplu", a declarat Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ Visul Georgian.

Potrivit guvernului din această țară, un milion de cetățeni georgieni locuiesc în Rusia și pot beneficia de aceste zboruri. Însă, potrivit registrelor rusești, doar 114.000 de georgieni ar locui aici.

Decizia de reluare a zborurilor a fost contestată de peste 100 de organizații din Georgia, care spun că această măsură este "un sabotaj direct" pentru aspirațiile acestei țări de a intra în Uniunea Europeană.

La bordul primului avion aterizat la Tbilisi s-a aflat o delegație a unui ONG care militează pentru relațiile și afacerile între Rusia și Georgia, au relatat mass-media ruse.

SUA avertizează că "darurile" lui Putin au un preț

Decizia de reluare a zborurilor a venit după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret în care a anulat interzicerea zborurilor directe luată în 2019, ca răspuns la protestele anti-rusești din Tbilisi.

Rusia a ridicat și restricții vechi de două decenii, permițând cetățenilor georgieni să viziteze țara timp de 90 de zile fără viză.

Chiar și așa, între cele două țări nu există relații diplomatice oficiale.

Rusia și Georgia au fost implicate într-un război în 2008, iar o cincime din teritoriul georgian recunoscut la nivel internațional rămâne sub ocupație rusească.

Președintele pro-european al Georgiei, Salome Zurabishvili, a catalogat reluarea zborurilor drept "încă o provocare rusească", iar UE și SUA și-au exprimat dezamăgirea față de această măsură.

Ambasadoarea SUA la Tblisi, Kelly Degnan, a spus că ridicarea restricțiilor de zbor este un "dar" de la o țară agresoare.

"Cred că întrebarea importantă este de ce, de ce acum? De ce face Putin aceste concesii, aceste oferte către Georgia? Care este prețul pe care Georgia îl va plăti? Toți știm că Putin nu oferă nimic fără să ceară un preț", a spus ea.

Peter Stano, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, a spus că această decizie ridică îndoieli cu privire la determinarea Georgiei de a intra în Uniune.

"Avem nevoie ca partenerii noștri să nu permită zboruri din Rusia, zboruri spre Rusia și zboruri peste Rusia", a spus el.

Opoziția georgiană a condamnat reluarea zborurilor, pe care au catalogat-o drept o "răsplată" pentru "cumințenia" partidului aflat la putere față de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

Georgia nu a impus sancțiuni Rusiei, de la declanșarea războiului și a primit refugiați ruși, în special care căutau să scape de mobilizare.

Levan Khabeishvili, care conduce Mișcarea Unirii Naționale, cel mai mare partid de opoziție, spune că președintele Putin încearcă să transforme Georgia într-o "provincie" rusească.

Acesta a adăugat, însă, că "voința poporului georgian rămâne de nezdruncinat".

"Alegem Europa, nu Rusia", a comentat el.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri