G20 s-a încheiat fără rezultate concrete

Data actualizării: Data publicării:
G20 China Getty

Reuniunea G20, desfăşurată în China, a fost considerată un succes de organizatori. Pe lângă temele economice a fost discutată şi situaţia din Siria, unde războiul continuă. Turcia a propus crearea unei zone de siguranţă iar SUA şi Rusia au convenit că se vor înţelege asupra acestei probleme.

Preşedintele turc, Recep Erdogan le-a propus omologilor săi american şi rus crearea unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, unde acţionează rebelii sirieni împotriva teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Iar Angela Merkel a subliniat că omul cheie în ajugerea la un armistiţiu este Vladimir Putin.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Pare prematur pentru mine să vorbesc despre orice detaliu al acordurilor noastre (n.red. - referitoare la Siria). Dar sper foarte mult ca în cazul în care acordurile sunt încheiate - şi am motive să cred că acestea vor fi încheiate în următoarele câteva zile - putem spune că activitatea noastră comună cu cea a Statelor Unite în combaterea organizaţiilor teroriste, inslusiv cele din Siria, va fi îmbunătăţită semnificativ şi intensificată.”

Barack Obama şi Vladimir Putin s-au întâlnit faţă-n faţă şi au discutat o oră şi jumătate despre tensiunile din estul Ucrainei şi despre situaţia din Siria. Totul, în contextul în care miniştrii de Externe ai celor două ţări nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa războiului din Siria. La câteva ore de la întrevedere, preşedintele Barack Obama a caracterizat în câteva cuvinte discuţia avută cu Vladimir Putin.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Am avut discuţii productive despre ce înseamnă o adevărată încetare a ostilităţilor ar trebui să arate. Ele ne permit amândurora, Statelor Unite şi Rusiei, să ne concentrăm atenţia pe inamicii comuni, cum sunt ISIS şi al-Nusra. Dar, dat fiind lipsa de încredere care există, sunt negocieri dure.”

Asta şi pentru că liderul de la Kremlin a subliniat că despre detaliile acordului ruso-american ar trebui informate şi autorităţile de la Damasc şi din Iran.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri