G7 cere un „răspuns unit și robust” împotriva Coreei de Nord

Data publicării:
lansarea unei rachete atacms
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică. Foto: Profimedia Images

Statele G7 au denunțat, duminică, lansarea de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, pe care au calificat-o drept „iresponsabilă” și au îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ia noi măsuri suplimentare și să vină cu un „răspuns unit și robust” la lansările constante de rachete ale regimului de la Phenian. 

Miniştrii de externe ai G7 au declarat că lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord „destabilizează şi mai mult regiunea, în ciuda apelurilor din partea comunităţii internaţionale la pace şi stabilitate”. Racheta testată de Phenian, vineri, pare a fi tipul său cel mai recent de ICBM, cu o rază potenţială ce i-ar permite să lovească continentul american.

Declaraţia G7 cere „un răspuns unit şi robust din partea comunităţii internaţionale, inclusiv necesitatea pentru Consiliul de Securitate al ONU de a lua măsuri suplimentare semnificative”.

G7 include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite. Un reprezentant al Uniunii Europene s-a alăturat declaraţiei.

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică care a căzut, vineri, în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido.

Agenţia de stat nord-coreeană, KCNA, a informat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită „rachetă monstru” de experţii militari.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai mult de zece de rezoluţii care impun sancţiuni Coreei de Nord pentru activitatea sa nucleară şi tiruri de rachete din 2006.

Declaraţia G7 a reiterat exigenţele ca programul nuclear al Coreei de Nord să fie demontat într-o manieră verificabilă, adăugând că aceasta "nu va avea niciodată statutul de stat nuclear".

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri