G7 spune că atacurile ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina sunt „crime de război”

Data publicării:
Marco Buschmann (FDP), Bundesminister der Justiz, aufgenommen bei einer Pressekonferenz im Rahmen des Treffens der G7 J
Ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann. Foto: Profimedia Images

Germania, care asigură preşedinţia G7, a calificat marţi drept crime de războidistrugerile sistematicede infrastructuri energetice comise de Rusia în Ucraina şi a îndemnat ca acestea să nu rămână nepedepsite, informează AFP.

Atacurile actuale ţintite împotriva aprovizionării cu electricitate şi căldură, pentru a lăsa oamenii în apartamentele lor în timpul unei ierni în care temperaturile ar putea coborî la - 30 de grade Celsius sunt o crimă de război teribilă, a declarat ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann, după o reuniune cu omologii săi din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7).

Actualele evenimente din Ucraina întăresc responsabilitatea noastră de a coopera mult mai strâns în domeniul luptei împotriva crimelor de război, a precizat ministrul, adăugând că acesta constituie motivul respectivei reuniuni, prima de acest gen, potrivit lui, între miniştrii de justiţie ai marilor puteri din G7.

Acesta este un mesaj clar către lume: criminalii de război nu trebuie şi nu se pot simţi în siguranţă oriunde s-ar afla ei, a insistat el. 

Nicio crimă de război nu trebuie să rămână nepedepsită, a mai declarat responsabilul german, a cărui ţară prezidează G7 până la sfârşitul acestui an.

Invitat la această reuniune, Procurorul General al Ucrainei, Andrii Kostin, a reiterat la rândul său apelul responsabililor ucraineni care doresc înfiinţarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor comise de Rusia de la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, în urmă cu nouă luni.

Autorităţile ucrainene au înregistrat până acum circa 50.000 de cazuri de presupuse crime de război, a amintit Buschmann, citat de Agerpres.

Recent, Franţa a făcut declaraţii similare, după lovituri ruse masive împotriva infrastructurilor energetice de săptămâna trecută în mai multe oraşe, inclusiv în capitala ucraineană Kiev.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat pe Twitter că orice lovitură împotriva unor infrastructuri civile constituie o crimă de război şi nu poate rămâne nepedepsită.

Termenul de crime de războia fost de asemenea folosit de Uniunea Europeană şi de ONU în octombrie, după atacuri ruse similare.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri