Galerie Foto O familie din Anglia a ținut timp de zeci de ani o vază în bucătărie. Acum a aflat că valorează 150.000 de lire

Data actualizării: Data publicării:
vaza portelan chinezesc din perioada Qianlong
O vază ținută zeci de ani într-o bucătărie din Anglia s-a vândut la licitație cu aproape 1,5 milioane de lire sterline FOTO: Profimedia Images

O vază ținută timp de zeci de ani într-o bucătărie din Anglia s-ar putea vinde cu 150.000 de lire sterline, după ce s-a descoperit că este un obiect de artă rar din secolul al XVIII-lea. Potrivit CNN, vaza a fost creată pentru împăratul chinez Qianlong.

O vază ținută zeci de ani într-o bucătărie din Anglia s-a vândut la licitație cu aproape 1,5 milioane de lire sterline FOTO: Profimedia Images
O vază ținută zeci de ani într-o bucătărie din Anglia s-a vândut la licitație cu aproape 1,5 milioane de lire sterline FOTO: Profimedia Images

Vaza a fost cumpărată de un chirurg în anii 1980 cu câteva sute de lire sterline, potrivit casei de licitații Dreweatts din Marea Britanie, care se ocupă de vânzarea obiectului de artă. Chirurgul i-a dat-o apoi fiului său care, fără să-și dea seama de valoarea ei, a ținut-o în bucătărie.

Cu o înălțime 60 de centimetri și ornată cu nuanțe uimitoare de aur și argint pe un fundal albastru, vaza are la bază semnul distinctiv de șase caractere al dinastiei Qianlong (1736-1795), a precizat casa de licitații într-un comunicat de presă.

„Descoperirile de acest fel sunt foarte rare”, a spus pentru CNN Mark Newstead, consultant de specialitate pentru ceramică și opere de artă asiatice la Dreweatts.

Newstead a spus că a văzut prima dată vaza când el, soția sa și un alt cuplu au fost invitați la prânz la proprietarului artefactului, la sfârșitul anilor 1990. Vaza se afla într-un alcov îndepărtat de masa din bucătărie.

„Avea o luminozitate deosebită și decorațiuni fine și, deși la acea vreme principala mea expertiză era ceramica europeană, am avut un sentiment copleșitor că era vorba de un obiect secolul al XVIII-lea, de o foarte bună calitate”, a adăugat Newstead.

Specialistul a studiat din nou vaza după câțiva ani și a ajuns la concluzia că ar putea proveni din perioada Qianlong. Totuși, obiectul de artă a rămas încă 20 de ani în casa proprietarului. Abia anul acesta a fost evaluată și i-a fost stabilită autenticitatea.

Potrivit casei de licitații Dreweatts, vaza este un „exemplu extraordinar de porțelan imperial Qianlong”, cu tehnici de emailare neobișnuite și culori izbitoare.

Nu este pentru prima dată când un obiect ignorat timp de ani întregi se dovedește a fi foarte valoros.

Un vas chinezesc, tot din perioada Qianlong, cumpărat în 1954 cu 56 de dolari, a fost vândut în 2020 cu 9 milioane de dolari. Vasul fusese descoperit în casa de la țară a unei bătrâne de 80 de ani, în Europa centrală.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri