Gardienii Revoluției nu l-au anunțat nici măcar pe Rouhani, după ce au doborât din greșeală avionul cu 176 de pasageri

Data publicării:
Vedere aeriană cu trupurile pasagerilor avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului
Foto: Agerpres

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că armata ar trebui să explice clar cum a doborât din greșeală un avion de pasageri săptămâna trecută, informează BBC.

Ministrul de Externe Mohammed Javad Zarif a recunoscut că iranienii au fost "mințiți" zile în șir după incident și a insistat că el și președintele Rouhani nu au primit informații.

Gardienii Revoluției din Iran au ucis 176 din oameni săptămâna trecută, când au doborât "neintenționat" un avion al companiei Ukranian Airlines, în timpul tensiunilor dintre Iran și Statele Unite.

Cu câteva ore înainte de tragedie, Iran a lansat un atac cu rachete asupra a două baze militare din Irak care adăposteau și trupe americane.

Într-un interviu televizat, președintele Rouhani a cerut forțelor armate să facă următorii pași din investigație "cu mai multă coordonare și atenție".

"Primul lucru care trebuie făcut este să informăm cu sinceritate oamenii. Durerea oamenilor se atenuează când știu că ne simțim responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat și vorbim cu ei cinstit", a spus Rouhani.

Președintele Iranului a rugat armata să "explice oamenilor ce întâlniri au avut loc de la momentul producerii accidentului".

Ministrul de Externe Zarif a declarat în timpul unei deplasări în India că el și Rouhani "nu au știut ce a doborât avionul" și că au anunțat imediat ce au aflat ceva.

Totodată, demnitarul a lăudat forțele iraniene pentru curajul de a își asuma responsabilitatea atât de repede.

Zborul Ukranian Airlines PS752 a fost doborât de rachete la scurt timp după ce a decolat din Teheran, în data de 8 ianuarie. Avionul a fost perceput în mod greșit ca o amenințare, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite. Două rachete au lovit aeronava și toți cei 176 de oameni aflați la bord au murit.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri