Generalul rus care a pierdut bătălia de la Liman, promovat şef al Statului Major al forţelor terestre

Data publicării:
alexander lapin decorat de putin
Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, îl critică din nou pe Alexander Lapin, unul din generalii lui Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

General-colonelul Aleksandr Lapin a fost numit şef al Statului Major al forţelor terestre ruse, a transmis marţi agenţia de presă de stat rusă TASS, citând surse militare. Lapin este considerat responsabil pentru înfrângerea rușilor pe frontul de la Liman și a fost criticat aspru de liderul cecen Ramzan Kadîrov și de șeful grupului Wagner, Evgheni Progojin.

Aleksandr Lapin, fost comandant al Districtului militar Centru din Rusia, a fost ţinta unor critici virulente în octombrie din partea unor aliaţi radicali ai preşedintelui Vladimir Putin, după ce forţele ruse au fost alungate din oraşul Liman (estul Ucrainei), centru logistic-cheie, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium.

Numirea sa vine după alte schimbări radicale în cadrul direcţiei militare ruse în cursul războiului din Ucraina care a intrat în cea de-a 11-a lună, timp în care forţele Moscovei au ocupat zone vaste în sudul şi estul Ucrainei, dar au suferit şi o serie de înfrângeri şi retrageri dureroase.

La 8 octombrie, Kremlinul l-a numit pe generalul forţelor aeriene Serghei Surovikin în funcţia de comandant general a forţelor ruse în Ucraina, la scurt timp după demiterea comandanţilor districtelor militare Est şi Vest.

Agenţia de presă de stat RIA Novosti comunica în august destituirea comandantului Flotei ruse din Marea Neagră, după o serie de pierderi umilitoare, între care nava-amiral Moskva şi distrugerea a opt avioane de luptă într-un atac asupra unei baze ruseşti din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

După pierderea oraşului Liman în octombrie, Lapin şi-a atras critici de o virulenţă extremă din partea liderului cecen pro-Kremlin, Ramzan Kadîrov, şi a patronului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care au trimis ambii unităţi în Ucraina pentru a susţine eforturile armatei regulate.

Kadîrov declarase că generalului Lapin ar trebui să i se retragă toate medaliile şi trimis pe front cu o armă pentru a-şi spăla ruşinea cu sânge.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri