Genocidul bosniac. Tribunal: Pacificatorii olandezi, „parțial vinovați” pentru masacrul de la Srebrenița

Data actualizării: Data publicării:
dutch

O instanță de judecată din Olanda a hotărât că forțele olandeze de menținere a păcii sunt parțial răspunzătoare pentru moartea a 300 de musulmani în masacrul de la Srebrenița, comis în 1995 în Bosnia-Herțegovina.

În iulie 1995, unități ale Armatei Republicii Srpska, conduse de generalul Ratko Mladici, cunoscut ca „măcelarul din Bosnia”, mâna dreaptă a liderului sârbilor bosniaci, Radovan Karagici, au masacrat aproape 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și copii. La baia de sânge a participat și o unitate militară din Serbia, „Scorpionii”, aflându-se sub comanda Ministerului de Interne de la Belgrad.

Curtea a stabilit că trupele de pacificare olandeze au acționat partial ilegal atunci când au permis sârbilor bosniaci să „preia controlul” celor 300 de musulmani adăpostiți într-o bază ONU din satul Potocari, în apropiere de Srebrenița, relatează Deutsche Welle.

Hotărârea instanței întărește un verdict din urmă cu trei ani al Tribunalului Districtual de la Haga privind vinovăția pacificatorilor olandezi în predarea către sârbi a sutelor de musulmani.  

Președintele instanței de judecată a Curții Penale de la Haga, Gepke Dulek, a declarat că soldații olandezi din baza ONU le-au răpit celor 300 de musulmani „șansa de supraviețuire”.

În timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, trupele de menținere a păcii, numite „Liliacul Olandez”, au fost trimise în Srebrenița pentru a proteja orașul de trupele sârbilor bosniaci. Însă când orașul a fost luat cu asalt, pacificatorii, slab înarmați, au capitulat rapid.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri