Video Exclusiv Gen(r) Ben Hodges: Rușii sunt brutali, răi, dar nu sunt proști. Vor învăța, se vor pune pe picioare din nou, dacă le dăm voie

Vali Stan Data publicării:
generalul (r) ben hodges, fostul comandant al trupelor sua in europa, acorda un interviu Digi24
Gen.(r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa. Foto: captură video Digi24

NATO și Statele Unite trebuie „să rupă spatele” Rusiei în următoarele trei săptămâni, spune fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul (r) Ben Hodges, într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Generalul american arată că aliații trebuie să trimită armament greu și rachete militarilor ucraineni, cu ajutorul cărora aceștia să îi scoată pe ruși din țară. În caz contrar, războiul ar putea să dureze chiar și doi ani, estimează fostul comandant al trupelor americane din Europa.

„Rușii sunt brutali, răi, dar nu sunt proști și cred că vor învăța din asta, în cele din urmă se vor pune pe picioare din nou, dacă le dăm voie. De aceea, NATO trebuie să-i distrugă acum. Trebuie să le rupem spatele!”, a spus generalul în retragere Ben Hodges.

Nu zic că trupele NATO trebuie să intre în Ucraina, dar trebuie să accelerăm livrarea pentru tot ce are nevoie Ucraina pentru distruge aceste formațiuni militare, care încearcă să se retragă, să se regrupeze și să obțină trupe noi, muniție nouă, pentru ca apoi să revină în luptă pentru următorul stadiu, din Donbas”, a precizat generalul.

Ben Hodges: Acum rușii sunt vulnerabili

„Acum e momentul! Sunt atât de vulnerabili. De aceea trebuie să le distrugem! Dacă vom face asta, nu va mai fi altă ofensivă”, este de părere Ben Hodges.

„Dar asta trebuie să pornească de la ideea că trebuie să câștigăm și că aceasta este lupta noastră, nu e doar lupta Ucrainei”, a adăugat el.

„Trebuie să furnizăm informații care ajută la identificarea țintelor - unitățile care se retrag, depozitele lor, combustibilul, centrele lor de transport. Trebuie să identificăm cine e în mișcare pentru următorul atac. Putem face asta! Serviciile secrete au fost pregătite înainte ca războiul să înceapă, așa că știm ce să urmărim și să aflăm unde se află unitățile. Asta trebuie făcut în primul rând, să ajutăm ucrainenii să identifice țintele”, a detaliat generalul în retragere.

Cât durează războiul? „Rușii așteaptă să ne pierdem interesul, apoi vor reveni”

„În al doilea rând, trebuie să le oferim capacitatea pentru care au implorat, adică să lovească ce cauzează distrugerile aeriene. Asta înseamnă artilerie cu rază lungă de acțiune, rachete de distanță lungă și drone care pot intra în Rusia pentru a lovi aceste ținte. Așa le rupem spatele”, a explicat Ben Hodges.

„Iar în al treilea rând, bineînțeles, sistemele anti-navă care pot lovi Sevastopolul”, a mai spus generalul.

„Peste trei săptămâni, dacă nu vom accelera și nu vom oferi mai mult ucrainenilor, atunci cred că muniția ucraineană se va termina, rușii se vor pune înapoi pe picioare până atunci, iar această oportunitate începe din nou să arate așa (să scadă - n.r.). Ucraina va pierde avantajul”, a estimat generalul.

„Dacă nu facem asta, atunci noi doi vom vorbi peste doi ani în continuare despre ce face Rusia la Marea Neagră, despre cum amenință Moldova. Vor fi tot acolo. Vor aștepta să ne pierdem interesul, așa cum au făcut în 2014, iar apoi se vor întoarce”, avertizează Ben Hodges în interviul pentru Digi24.

9 mai, o zi critică

El atrage, de asemenea, atenția că data de 9 mai este o zi critică. 9 Mai este Ziua Victoriei în Rusia.

„Asta e ziua în care rușii au sărbătorit mereu finalul celui de-al Doilea Război Mondial, finalul marelui război patriotic, așa că au o paradă foarte mare în Piața Roșie pe 9 mai. Puteți fi siguri că presiunea pe care o pune Kremlinul asupra Statului Major pentru a livra o victorie este imensă. Asta înseamnă că vor face tot ce pot pentru a captura în sfârșit Mariupolul ca să sărbătoreasacă pe 9 mai”, a explicat generalul Hodges.

Efectivele Rusiei, supraestimate. Efectul corupției din Ministerul Apărării

Întrebat ce părere are în legătură cu tacticile ruse, generalul spune că ceea ce s-a văzut în Ucraina „este rezultatul a zeci de ani de corupție în interiorul Ministerului Apărării rus”.

„Ei au cheltuit foarte mulți bani, dar cred că foarte mulți dintre acei bani au ajuns în buzunarul unora. Ei nu au o pregătire logistică propriu-zisă, au echipamente defectuoase, nu au suficientă resursă umană”, arată Ben Hodges. 

„S-au lăudat peste tot pe unde am văzut eu cu 900.000 de membri în serviciile militare. 900.000! Astăzi cred... mă îndoiesc că au 500.000. Acelea nu sunt cifre reale și este un caz clasic de corupție, să spui că tu ai plătit pentru trupe care nu există de fapt”, a exemplificat generalul.

„Așadar, toate vulnerabilitățile rușilor au fost expuse, iar toată lumea le poate vedea”, a conchis fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

Citiți și: Generalul american Ben Hodges: „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri