O razie a poliției într-un club din Georgia a scos zeci de mii de oameni în stradă

Data actualizării: Data publicării:
tineri georgia

Republica postsovietică Georgia e prinsă, în prezent, într-o ciocnire a culturilor. În primul rând, a luat amploare o înfloritoare „scenă tehno”. Pentru mulţi tineri georgieni, aceasta a deschis calea unor noi libertăţi şi a oferit un fundal pentru un larg spectru de stiluri de viaţă, cu centrul în capitala Tbilisi, în locuri precum clubul Bassiani, în catacombele unui stadion. În prezent însă, se înregistrează însă o puternică reacţie adversă împotriva culturii de club, Biserica Ortodoxă cerând o revenire la ceea ce ea consideră valori tradiţionale. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Reportajul nostru începe cu un o fată pasionată de „rave”, pe nume Sali, care se pregăteşte pentru o noapte lungă în oraş. Rujul n-ar trebui să fie ceva prea evident - dar piercing-urile, da. Sali Gvichiani se pregăteşte pentru o noapte în cluburile din Tbilisi.

 

„Preţuiesc libertatea mai mult ca orice. Te simţi bine acolo unde te simţi liber”, spune tânăra.

Camera ei e aproape o operă de artă în sine. E un colaj de amintiri de la clubul ei preferat. Şi-a lipit pe perete biletele de la primele ei cinci evenimente.

Tbilisi a ajuns o nouă capitală, la modă, a clubbingului.

Unul dintre cele mai bune cluburi din lume se află sub stadionul din Tbilisi

Această fabrică restructurată este un epicentru al acestei scene, găzduind un hotel pentru tineret, incinte pentru ateliere, baruri şi cafenele. „Fabrika” zumzăie de activitate zi şi noapte.

Sali şi prietena ei îşi încep noaptea aici. Le place să vorbească despre noua scenă muzicală.

„Avem DJ georgieni care sunt la mare căutare în străinătate şi sunt foarte mândră de asta. Scena cluburilor georgiene a crescut vertiginos. Li s-a răspândit vestea, inclusiv lui Bassiani, despre care oamenii spun acum că e unul dintre cele mai bune cluburi din lume”, spune Sali Gvichiani.

Bassiani e o „peşteră rave”, situată sub principalul stadion de fotbal din Tbilisi. Accesul cu camere e permis doar în afara orelor de program. Intimitatea e prioritatea supremă.

Tato Getia a fost co-fondator al clubului, în 2014.

„Nu consider Bassiani doar un nume sau un club. Bassiani e o generaţie de tineri georgieni. Este o mişcare care tinde, în această ţară, spre libertate şi spre un viitor mai bun”, spune Tato Getia, fondator al clubului.

O razie a poliției în club a scos oamenii în stradă

Această mişcare aduce un mod de viaţă mai liberal în viaţa Georgiei ortodoxe. Acest lucru înseamnă drepturi sporite pentru gay şi lesbiene şi legi mai relaxate cu privire la droguri. O razie de anul trecut a poliţiei în Bassiani şi în alte cluburi mari a fost văzută ca un atac asupra acestui stil de viaţă.

„200 de poliţişti în ţinută de comando, cu mitraliere, au devalizat clubul strigând: Opriţi muzica! La perete!”, povestește Tato Getia.

Opt persoane au fost aduse în faţa justiţiei, cu acuzaţii legate de droguri. Evenimentul a dus la un marş de protest în cadrul căruia mii de oameni au ieşit pe străzi, în apărarea clubului Bassiani.

„A fost singura mişcare care a reuşit să adune între 10 mii și 50 de mii de oameni care să protesteze - nu cu idei radicale, ca schimbarea guvernului, ci cu meta-idei pentru drepturile omului, drepturile femeilor şi contra abuzurilor”, subliniază fondatorul clubului. 

Credincioșii ortodocși își văd amenințat modul de viață

Însă această mişcare liberală e susţinută doar de o minoritate. Peste 80 la sută dintre toţi georgienii sunt creştini ortodocşi.

Religia înseamnă mult pentru Konstantine Morgoshia. El încearcă să ajungă la biserică în fiecare duminică, ţine post o dată pe an şi, spune el, respectă preceptele religioase. El îşi vede ameninţat modul de viaţă.

În fiecare zi, ne atacă religia. În fiecare zi, îşi bat joc de patriarhul nostru. Pe reţelele de socializare se înfiinţează grupuri întregi numai ca să facă aceste lucruri”, se plânge bărbatul.

Konstantine speră să pună capăt tuturor acestor lucruri prin mijloace politice. Mişcarea de extremă dreapta „Marşul georgian” colaborează cu grupări naţionaliste de dreapta din toată Europa.

Morgoshia locuieşte la periferia capitalei Tiblisi. El şi soţia lui vor să-şi vadă cei cinci copii crescând într-o Georgie cu valori conservatoare.

„Familia e ca biserica. Atunci când vii acasă, la familia ta, trebuie să laşi afară toate emoţiile negative şi să fii într-o dispoziţie atât de bună, încât toată lumea să se bucure că ai venit. Familia e cea mai importantă parte a vieţii noastre”, spune  Konstantine Morgoshia.

***

Pe la miezul nopţii, Sali Gvichiani se îndreaptă spre Bassiani. „Înăuntru, poţi fi tu însăţi. Nimeni nu te va critica pentru orientarea ta sexuală sau pentru cum arăţi. Acolo, poţi fi liber”, spune ea. Are de gând să se bucure de stilul ei liber de viaţă aproape până-n zori. Sali se numără adesea printre ultimii rămaşi pe ringul de dans.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri