Georgia va cere „imediat” aderarea la UE

Data publicării:
Irakli Kobakhidze
Georgia va solicita „imediat” să adere la Uniunea Europeană, a anunțat președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze. Foto: Profimedia

Georgia va solicita „imediat” să adere la Uniunea Europeană, a anunțat președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze. Anunţul vine la o zi după ce Ucraina a solicitat integrarea în UE pe fondul invaziei ruse.

Preşedintele Partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat într-o conferinţă de presă „decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE”, adăugând că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze „urgent” această cerere.

Acest anunţ vine la o zi după cererea expresă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o invazie din partea armatei ruse, însoţită de bombardamente devastatoare, de integrare a Ucrainei în UE printr-o procedură specială. Preşedintele ucrainean a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă "agresiunea" rusă împotriva Ucrainei şi cere instituţiilor europene "să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE".

Acest vot a fost văzut pe scară largă în Georgia - ţară care s-a confruntat în 2008 cu o intervenţie a armatei ruse, soldată prin pierderea a două regiuni separatiste - ca o oportunitate pentru propria aspiraţie de a se integra în UE, un obiectiv înscris în Constituţia sa, scrie Agerpres. Guvernul georgian îşi formulase anul trecut intenţia de a prezenta în 2024 candidatura ţării la intrarea în UE.

Georgia, la fel ca Ucraina, a semnat un acord de asociere cu UE, care nu-i oferă totuşi nicio garanţie de integrare ulterioară.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri