Gerhard Schroeder dă în judecată parlamentul german și cere să primească înapoi privilegiile de fost cancelar

Data publicării:
Gerhard Schroeder cu mâna la tâmplă
Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, tot mai ridiculizat în țara sa pentru legăturile sale deschise cu Kremlinul și pentru atitudinea pro-rusă, a făcut o plângere împotriva parlamentului german pentru că i-a retras privilegiile de fost cancelar și speră ca prin aceasta să le recupereze, relatează Reuters.

Lui Schroeder i-a fost retras dreptul la un birou finanțat din bani publici în mai, după ce a refuzat să se distanțeze de dictatorul de la Moscova și de Kremlin, chiar și după ce armata rusă a invadat Ucraina.

Avocatul lui Schroeder, Michael Nagel, a declarat pentru DPA, agenția germană de știri, vineri, că a depus o plângere la curtea administrativă din Berlin împotriva Bundestag-ului.

Conform plângerii fostului cancelar, decizia de a-i închide biroul și de a-i realoca personalul „aduce aminte, mai degrabă, de un stat princiar absolutist în felul în care au fost executate” și ea nu ar trebui să rămână în vigoare într-o țară democratică și constituțională.

În perioada în care a fost cancelar, între 1998 și 2005, Schroeder și-a format o relație cu Putin care a ajuns, de-a lungul timpului, să-i pună în umbră cariera politică. Schroeder l-a numit „un prieten bun și apropiat” pe dictatorul rus.

Schroeder a mers la Moscova, la sfârșitul lui iulie, pentru o întâlnire cu Putin, în care a spus că Rusia își dorește o soluție negociată pentru războiul din Ucraina. Volodimir Zelenski a calificat comportamentul lui Schroeder drept „dezgustător”.

Un susținător înfocat al gazoductului Nord Stream, Schroeder este, acum, președintele comitetului de acționari al Nord Stream AG, operatorul gazoductului deținut majoritar de Gazprom.

După un val de critici intense, Schroeder a decis, în mai, să demisioneze de la compania rusească Rosneft și a refuzat o nominalizare pentru o funcție la Gazprom.

La începutul acestei săptămâni, Schroeder a evitat o excludere din SPD, partidul pe care l-a condus. Comitetul care a evaluat propunerea de excludere a concluzionat că nu există dovezi că fostul cancelar a încălcat regulile partidului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri