Germania acuză Marea Britanie că a întârziat evacuarea cetățenilor săi din Sudan. UK: „O prostie totală”

Data publicării:
Avion de transport deschis
Militari britanici în timpul operațiunii de evacuare din Sudan. Foto: Profimedia Images

Germania a acuzat Regatul Unit că a întârziat evacuarea din weekend a cetățenilor săi din Sudan după ce a produs o blocadă temporară a aerodrumului de lângă capitala Khartoum.

BBC a relatat, citând surse politice germane de rang înalt, că misiunea Marii Britanii pentru repatrierea personalului de la ambasadă a dus la o blocadă temporară a aerodromului de lângă capitala Khartoum de unde au decolat următoarele zboruri de evacuare. Potrivit surselor citate, forţele britanice au aterizat fără permisiunea armatei sudaneze, care a interzis ulterior accesul în acest loc.

Pe de altă parte, o sursă britanică din domeniul apărării a respins această afirmaţie caracterizând-o drept „o prostie totală”. Salvatorii germani „au pierdut cel puţin o jumătate de zi” la negocieri pentru utilizarea pistei de aterizare, potrivit BBC, citat de Agerpres.

Forţele britanice au fost forţate să plătească armata sudaneză înainte de a pleca, a declarat o altă sursă. Germania şi alte state europene sperau să utilizeze aerodromul Wadi Saeedna pentru a-şi evacua cetăţenii din Sudan. Ministerul apărării britanic a negat că Regatul Unit s-a făcut responsabil pentru orice întârziere.

„Nu este o descriere exactă să sugerezi că eforturile Marii Britanii de a-şi evacua personalul ambasadei din Sudan weekendul trecut au încetinit planurile Germaniei”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Să operezi în astfel de circumstanţe complexe va atrage întotdeauna provocări, dar am lucrat extrem de strâns cu partenerii noştri francezi, americani şi în special germani care au facilitat accesul la aerodrom în această săptămână şi, bineînţeles, suntem recunoscători forţelor armate sudaneze”, a adăugat el.

„Este o prostie totală să pretinzi că am aterizat în Sudan fără permisiune din partea armatei sudaneze. Am avut permisiunea”, a afirmat sursa din domeniul apărării.

Într-o aparentă aluzie la modul în care Regatul Unit a gestionat criza, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a spus că Germania nu îi va lăsa pe civili „să se descurce cum pot”.

Anunţând, marţi, încheierea eforturilor de evacuare ale Germaniei, ea a spus că, „spre deosebire de alte ţări”, operaţiunea germană a inclus toţi cetăţenii germani şi partenerii lor şi nu doar personalul diplomatic.

Regatul Unit şi-a început misiunea de evacuare când un armistiţiu a fost anunţat între cele două facţiuni beligerante.

Citește și: Forțe speciale, avioane militare, drone, sateliți: Cum și-au evacuat țările occidentale cetățenii din Sudan

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri