Germania anunță o prezență mai puternică în Balcani: Nu vom permite ca pacea din Bosnia să fie pusă în pericol

Data publicării:
christian schmidt si annalena baerbock
Germania nu va permite ca pacea din Bosnia să fie pusă în pericol, spune șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock Foto: Profimedia Images

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a venit joi în Bosnia și Herțegovina, țară care se confruntă în ultimele luni cu ameninţări secesioniste din partea entităţii sârbe, și a anunțat o prezență mai puternică a Germaniei în Balcanii de Vest, subliniind că Berlinul nu va permite ca pacea să fie pusă în pericol, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-95), soldat cu aproape 100.000 de morţi, Bosnia și Herțegovina este împărţită în două entităţi, una sârbă (Republika Srpska) şi una croato-musulmană, unite de un guvern central.

Entitatea sârbă a lansat în decembrie un proces de retragere din trei instituţii cruciale - armata, justiţia şi fiscul -, provocând temeri cu privire la starea ţării sau chiar de un nou conflict.

„Trebuie să asigurăm pacea aici, în Bosnia, şi trebuie să luptăm împotriva celor care pun pacea în pericol. Nu vom permite ca pacea să fie pusă în pericol”, a declarat ministrul german de externe într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său bosniac Bisera Turkovic.

„În calitate de principal donator bilateral al Bosniei şi Herţegovinei, îi vom sprijini doar pe cei care se angajează să consolideze ţara. Nu pe cei care lucrează pentru dezintegrarea şi slăbirea statului”, a adăugat oficialul german. „Aduc un mesaj foarte clar: Germania va fi mai prezentă aici, în ţara dumneavoastră şi în Balcanii de Vest”, a subliniat şefa diplomaţiei germane.

La rândul său, liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, care este reprezentantul sârb al preşedinţiei bosniace, a părut că vrea să liniştească Berlinul. „Am explicat că nu a existat o mişcare legată de secesiune în Bosnia şi că a fost o luptă politică internă pentru poziţia constituţională a Republicii Srpska”, a declarat el presei, după întâlnirea cu ministrul german.

Cu toate acestea, şefa diplomaţiei bosniace, Bisera Turkovic, a afirmat că „ameninţarea de securitate şi politică cauzată de activităţile secesioniste (nu au dispărut)” şi că situaţia din Bosnia a devenit şi mai „complicată”, din cauza „escaladării din Ucraina”.

Sârbii au avut întotdeauna relații bune cu Moscova și s-au bucurat de susținere.

Diplomatul german  Christian Schmidt este reprezentantul comunității internaționale în Bosnia și Herțegovina și în această calitate a avertizat anul trecut, într-un raport, că există riscul de secesiune și de reaprindere a conflictului în Bosnia.

În acest context de criză, Forţa Uniunii Europene (Eufor Altea) aproape şi-a dublat efectivele în Bosnia în ultimele zile prin desfăşurarea a aproximativ 500 de militari suplimentari, pe lângă cei 600 deja prezenţi şi al căror rol este de a monitoriza respectarea acordului de pace.

Citiți și: Criza din Ucraina se poate răspândi și în alte regiuni, a avertizat șeful diplomației UE

Ce s-a întâmplat cu armele folosite de populație în războiul din Bosnia?

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri