Germania încearcă să împace Polonia după ce i-au fost cerute reparații pentru Al Doilea Război Mondial

Data actualizării: Data publicării:
Annalena Baerbock la New York pentru adunarea generală a ONU
Annalena Baerbock, ministra de externe germană. Foto: Profimedia Images

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, încearcă să convingă guvernul de la Varșovia să ajungă la un compromis în ce privește despăgubirile cerute pentru distrugerile provocate în Al Doilea Război Mondial. 

Şeful diplomaţiei poloneze, Zbigniew Rau, a semnat o cerere oficială pentru a începe discuţiile privind despăgubirile de război, document care va fi predat Ministerului de Externe german.

Nota exprimă convingerea „că părţile ar trebui să ia măsuri imediate pentru o soluţionare juridică şi materială finală, cuprinzătoare şi permanentă a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939 până în 1945”, a spus Rau.

Annalena Baerbock s-a deplasat, luni, în Polonia pentru sărbătorirea Zilei Unităţii Germane la ambasada ţării sale. Marţi, ea se va întâlni cu Zbigniew Rau pentru discuţii.

Guvernul german se opune cererii pentru despăgubiri şi invocă Tratatul Doi-plus-Patru din 1990 cu privire la consecinţele de politică externă ale unificării Germaniei, guvernul de la Berlin considerând că problema a fost deja soluţionată şi că problema este închisă.

Reunificarea germană din 1990 era „de neconceput fără curajoşii polonezi care cu hotărâre au intrat în grevă, au luptat şi au manifestat pentru libertate”, a spus şefa diplomaţiei germane, care a adoptat un ton extrem de conciliant.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri