Germania va trebui să-l aresteze pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său, spune ministrul german al Justiţiei

Data publicării:
Nationaler Gedenktag fĂĽr die Opfer terroristischer Gewalt - Gedenken an die Opfer terroristischer Gewalt in Berlin - Mar
Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann. Foto: Profimedia Images

Germania va trebui să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul german şi dacă, desigur, Curtea Penală Internaţională (CPI) va cere statelor semnatare ale Statutului de la Roma aplicarea legii, a declarat ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, conform Bild și Kyiv Independent.

„Mă aştept ca CPI să se adreseze rapid Interpolului şi statelor semnatare şi să le ceară executarea acestui ordin”, a declarat Buschmann.

Pe 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin şi Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru Drepturile copilului în Rusia, care supraveghea deportările forţate ale copiilor ucraineni. 

Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat în exerciţiu căruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan şi Muammar Gaddafi din Libia.

Decizia CPI obligă 123 de ţări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin şi să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor.

Citește și: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin este „justificat”, afirmă Joe Biden

O declaraţie publicată de CPI arată că există „motive rezonabile de a crede” că Putin este direct responsabil pentru supravegherea răpirii şi relocării forţate a peste 16.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei la scară largă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Soldaţii ruşi au transferat sau deportat în mod ilegal mii de civili ucraineni în Rusia, încălcând Convenţiile de la Geneva. Pe 6 martie, Biroul Naţional de Informaţii al Ucrainei a raportat că Rusia a răpit peste 16.000 de copii ucraineni. Doar 125 dintre aceştia au fost aduşi înapoi în Ucraina.

Deciziile Curții Penale Internaționale, care nu este recunoscută de Federația Rusă, nu au nicio semnificație, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Rusia nu este parte a Statutului de la Roma pentru Curtea Penală Internațională și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională sunt nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a subliniat ea.

La râdndul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri seara decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintele ucrainean a spus că investigațiile din propria țară au sugerat, de asemenea, că Kremlinul a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia. „În procesul penal cercetat de oamenii noștri de drept, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a spus liderul de la Kiev.

Citește și: HARTĂ. În ce țări poate fi arestat Putin, dacă merge acolo. Principala acuzație adusă dictatorului rus

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri