Gerul a ucis cel puțin 124 de oameni în Afganistan. Talibanii nu lasă femeile să participe la misiunile de salvare

Data publicării:
Două femei afgane merg pe un drum înzăpezit.
Autorităţile din Afganistan nu le permit femeilor să ia parte la misiunile de salvare necesare din cauza zăpezii şi a frigului care au ucis cel puţin 124 de persoane. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 124 de oameni au murit de frig în Afganistan, în ultimele două săptămâni, când temperaturile au coborât şi la minus 34 de grade Celsius, au anunțat autoritățile talibane care spun că în regiunea muntoasă a țării zăpada a blocat accesul la mai multe comunități care sunt în pericol, scrie BBC.

Valul de frig vine în contextul în care organizațiile umanitare internaționale care operau în Afganistan și care puteau oferi sprijin s-au retras ca urmare a deciziei talibanilor de a le intezice femeilor să facă parte din organizații non-guvernamentale.

Chiar și așa, talibanii spun că nu vor reveni asupra deciziei și că, oricum, la eforturile de salvare participă bărbații, nu femeile.

Ministrul pentru Gestionarea Dezastrelor, Mohammad Abbas Akhund, a declarat că multe regiuni din Afganistan sunt în continuare izolate din cauza zăpezii care a făcut drumurile impracticabile.

Mai multe elicoptere militare au fost trimise să recupereze oamenii blocați în special în regiunile muntoase, însă acestea nu au putut să aterizeze.

Ministrul a adăugat că vremea se va încălzi în următoarele zece zile, însă bilanțul morților ar putea să crească.

"Majoritatea oamenilor care și-au pierdut viața din cauza frigului erau păstori sau oameni din regiuni rurale. Ei nu au acces la servicii medicale", a spus Mohammad Abbas Akhund.

Estimările autorităţilor afgane arată că şi aproximativ 70.000 de animale domestice au fost ucise de frig.

"Suntem îngrijoraţi în legătură cu cei care trăiesc în regiunile de munte. Multe dintre trecători au fost închise din cauza zăpezii. Maşinile au rămas blocate iar mulţi pasageri au murit din cauza temperaturilor scăzute", a spus Mohammad Abbas Akhund.

Acesta a adăugat că guvernul taliban nu va renunţa la decizia de le interzice femeilor să facă parte din ONG-uri, chiar dacă acest lucru a alungat organizaţiile umanitare care ar fi putut participa acum la misiunile de salvare.

"Avem bărbaţi care participă la misiunile de salvare, nu avem nevoie de femei care să lucreze cu noi. Bărbaţii din fiecare familie participă deja la aceste misiuni, deci nu e nevoie de femei", a spus ministrul, adăugând că comunitatea internaţională trebuie să accepte cultura islamică, aşa cum este ea înţeleasă de talibani.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri