„Gherila” cetățenească. Muncitorii primăriei, atacați de locuitorii din Moscova cu ouă și cu pistoale cu gloanțe de cauciuc

Data actualizării: Data publicării:
maxresdefault

Când vine vorba de a-și exprima public frustrările legate de gestionarea problemelor orașului, locuitorii din Moscova nu dau înapoi, ci trec direct la acțiune. Un exemplu recent: potopul de zăpadă care a paralizat la începutul săptămânii capitala Rusiei.

Nemulțumiți de cum administrează serviciile de utilitate publică operațiunile de deszăpezire după „furtuna secolului”, mulți dintre cetățenii Moscovei au început să arunce de la balcoane cu ouă și alte produse alimentare în muncitorii primăriei, transmite The Moscow Times, citând surse municipale.

Potrivit viceprimarului Moscovei, Piotr Birioukov, moscoviții sunt nemulțumiți de faptul că utilajele de deszăpezire ies pe străzi noaptea, iar ei nu se pot odihni din cauza motoarelor ambalate și a zgomotului de lopeți.

„Muncitorii sunt mitraliați cu produse alimentare. Pur și simplu, cetățenii își deschis frigiderele și încep să arunce cu ouă în ei”, a precizat marți Birioukov pentru postul de radio Vesti FM.

Mai mult, subliniază oficialul rus, unii „scot chiar pistoalele cu gloanțe de cauciuc și trag în echipamentele noastre de deszăpezire”.

Moscova era paralizată luni, după ce a fost lovită în timpul weekend-ului de cea mai mare furtună de zăpadă înregistrată vreodată în capitala rusă de când sunt efectuate măsurători.

Stratul de zăpadă ajunsese luni la 43 centimetri, provocând anularea a 100 de zboruri pe aeroporturile din Moscova şi ambuteiaje pe multe artere ale capitalei, în condiţiile în care termometrele indicau o temperatură de -13 grade Celsius.

„Este pentru prima dată într-o sută de ani când avem atât de multă zăpadă", declara luni Piotr Birioukov, citat de agenţia Ria Novosti.

Autorităţile - care au avertizat că luni ar mai putea cădea alţi circa 20 de centimetri de zăpadă - au scutit elevii de ore şi au solicitat conducătorilor auto să evite deplasările - măsuri rare în Rusia.

Serviciile de urgenţă au declarat că au trebuit să intervină pentru a degaja peste 120 de vehicule blocate de zăpadă pe drumurile din regiunea Moscovei, în timp ce circulaţia mai multor tramvaie a fost blocată de arborii căzuţi.

O persoană şi-a pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite duminică ca urmare a prăbuşirii unor copaci, în condiţiile în care numărul arborilor dezrădăcinaţi în urma căderilor masive de zăpadă a depăşit 2.000, potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, Moscova a primit duminică în 24 de ore peste jumătate din cantitatea de zăpadă înregistrată în medie într-o lună.

Circa 70.000 de angajaţi ai primăriei au fost mobilizaţi în weekend pentru a curăţa drumurile, iar echipe speciale au fost deplasate pentru remedierea avariilor survenite la reţeaua de alimentare cu energie electrică în centrul Rusiei, unde circa 60.000 de persoane au rămas fără electricitate.

Luni, 780 de persoane au fost salvate în centrul ţării, după ce maşinile acestora rămăseseră blocate în zăpadă. 

Căderile de zăpadă au declanșat și o altă problemă în Moscova: invazia de vulpi înfometate.

Animalele au venit de pe dealurile și pădurile din împrejurimi. Oamenii povestesc că au văzut vulpi, căutând hrană în coşurile şi tomberoanele cu gunoi. Câţiva clienţi susțin că au văzut într-un restaurant cum o vulpe mânca din farfuriile clienţilor. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri