GRAFICĂ. Cine este românul infectat cu coronavirus şi cum ar fi putut lua boala

Data publicării:
roman bolnav coronavirus luat de pe pachebot Diamond Princess
Foto: captură TV

Un român dintre cei 17 aflați la bordul vasului de croazieră Diamond Princess plasat în carantină într-un port din Japonia a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus din China. El face parte din echipaj și a fost deja debarcat și dus la spital. Un alt pachebot, la bordul căruia sunt alţi 17 români, a acostat în Cambodgia după ce a fost refuzat de cinci state. Oamenii ar urma să plece vineri către case cu cinci avioane puse special la dispoziția lor.

Românul care s-a infectat cu noul coronavirus lucrează de 10 ani pe vasul de crozieră Diamond Princess, aflat în carantină într-un port din Japonia. Acesta este angajat la bucătărie. Soția sa face și ea parte din personalul de bord. Românul a fost debarcat de pe vas și dus la un spital specializat unde sunt tratați doar cei care au fost diagnosticați cu pneumonie virală.  Nu e vorba despre un caz sever, spun reprezentanții Ministerului Sănătății de la București, dar el va fi tratat în Japonia. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Digi24 că nu se pune problema ca acesta să fie adus în România. 

Angajații de pe nava de croazieră, cei mai expuși

Peste 200 de cazuri de pneumonie virală s-au înregistrat până acum pe nava pe care se aflau iniţial 3.700 de persoane. Experții spun că angajații navei sunt cei mai expuși la infectare.

Pasagerii de pe Diamond Princess se plâng că trăiesc un coșmar, în locul călătoriei așteptate o viață întreagă, din cauza carantinei impuse de autoritățile japoneze.

grafica roman coronavirus
Foto: captură TV

Pasagerii și echipajul se află în carantină pe navă din 4 februarie. Pasagerii sunt rugați să poarte măști și să stea în cabine, mesele le sunt duse acolo.

croaziera distanta grafica
Foto: captura TV

Au voie să iasă pe punți timp de câteva minute pe zi, dar trebuie să stea la o distanță de cel puțin doi metri față de alte persoane.

grafica croaziera 3
Foto: captură TV

În acest timp, echipajul de bord continuă să trăiască și să lucreze aproape unii de alții și de pasageri, care înseamnă contact potențial cu cei infectați.

grafica coronavirus croaziera
Foto: captură TV

Toți scoatem măștile și mănușile când mâncăm. Și toți suntem într-o singură încăpere și în timp ce manipulăm mâncarea, infecția se poate răspândi”, a declarat pentru CNN Sonali Thakkar, un angajat de la bordul Diamond Princess.

„Cred că pasagerilor li s-a acordat multă atenție, dar asta a crescut riscul (de infectare - n.r.) pentru membrii echipajului”, este de părere Eric Rubin, imunolog la Universitatea Harvard.

Compania care deține Diamond Princess susține că face tot ce poate pentru siguranța pasagerilor și a angajaților săi și că urmează strict regulile de carantină impuse de oficialii japonezi.

„Persoanele care s-au aflat în contact direct cu pasagerii testați pozitiv nu pot fi transportate pe uscat în acest moment. Carantina de pe Diamond Princess continuă, iar Ministerul Sănătății va efectua în continuare teste medicale pentru cei care au nevoie și va face publice rezultatele”, a declarat Stefano Ravera - căpitanul navei Diamond Princess.

Un bărbat e cu toată familia pe vas. Ce le spune celor cinci copii

Aproximativ 3.500 de oameni mai sunt la bordul vasului de croazieră aflat în carantină. Pasagerii au de la câțiva ani până la persoane de vârsta a treia. Un bărbat se află pe pachebot cu toată familia - nu mai puțin de 11 oameni, printre care și 5 copii.

- Ce le spui copiilor despre faptul că stați acolo de atâta vreme? a fost întrebat bărbatul, la CNN.

- Le spunem că este un monstru invizibil, numit coronavirus, și nu putem ieși afară.  Faptul că ești blocat într-o cabină te face să te gândești și să realizezi că trebuie să apreciezi micile momente și detalii ale vieții, a declarat pasagerul.

Între timp, o altă navă de croazieră, americană, refuzată de cinci porturi din Asia pentru că pe 1 februarie aproape 1.500 de turiști aflați la bord au debarcat în Hong Kong, a primit permisiunea de a acosta în Cambogia. La bordul pachebotului Westerdam se află 17 români, 9 pasageri și 8 angajați.

„Este o seară liniștită, sunt oameni pe toată puntea, la fiecare nivel, ieșiți din fiecare cabină... suntem așa de fericiți că în sfârșit am acostat”, a declarat una dintre persoanele aflate la bord în momentul acostării.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri