Grecia acuză Serbia că nu a informat-o despre încărcătura periculoasă a avionului ucrainean prăbușit

Data actualizării: Data publicării:
Avion prăbuși în Grecia
Experţi în explozibili lucrau luni la faţa locului unde s-a prăbușit avionul Antonov pentru a decontamina zona cât mai rapid şi a o face accesibilă localnicilor. Colaj foto: Profimedia Images

Grecia intenţionează să înainteze un protest oficial pe lângă Belgrad după prăbuşirea pe teritoriul său a unui avion cargo ce transporta material militar provenind din Serbia, a declarat luni pentru AFP un înalt responsabil al Ministerului elen al Apărării.

Ambasadorul grec la Belgrad va transmite „un protest imediat” în faţa autorităţilor sârbe pentru că nu au informat în timp util Atena asupra naturii periculoase a încărcăturii transportate de avionul ucrainean, potrivit aceluiaşi responsabil.

Opt membri ucraineni ai echipajului şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui avion cargo Antonov, sâmbătă seara, în nordul Greciei, cu un transport militar destinat Bangladeshului.

Antonov An-12, un avion de transport cu patru motoare datând din perioada sovietică, proprietate a unei companii aeriene ucrainene, transporta circa 11 tone de armament. Un fotoreporter AFP a văzut de la bordul unui aparat aerian fragmente ale avionului Antonov dispersate pe o arie extinsă, potrivit Agerpres.

Grecia avion ucrainean prăbușit
Urmările prăbușirii avionului ucrainean An-12 care transporta armament din Serbia în Bangladesh. Foto: Profimedia Images

Locuitorilor li s-a interzis să se apropie de zonele din apropierea locului accidentului până când autorităţile vor putea evacua epava, în condiţiile în care zona este înţesată de muniţii care nu au explodat.

Experţi în explozibili lucrau luni la faţa locului pentru a decontamina zona cât mai rapid şi a o face accesibilă localnicilor.

Ministrul sârb al Apărării Nebojša Stefanovic a spus că avionul transporta muniție de iluminare și mine de antrenament, însă un vânzător de arme al companiei Valir a spus pentru BBC că la bordul avionului se aflau și mine de război.

În drumul său spre Bangladesh, avionul ucrainean ar fi trebuit să facă escale în Iordan, Arabia Saudită și India.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri