Grecia acuză Turcia de „provocări inacceptabile”: Survoluri masive ale bombardierelor turcești

Data publicării:
avion de lupta turc
Bombardierele turce survolează insule grecești locuite. Foto: Profimedia Images

Bombardiere turce au zburat deasupra a şapte insule greceşti locuite miercuri, inclusiv Insula Samos, care are aproximativ 33.000 de locuitori. În acest context, Ministerul de Externe al Greciei a transmis un comunicat în care vorbește despre "survoluri masive" şi acuză Turcia de "provocări inacceptabile, care încalcă dreptul internaţional şi de asemenea pun în pericol traficul aerian internaţional".

Statul major elen a înregistrat recent o creştere masivă a survolurilor avioanelor de luptă turce, în unele cazuri bombardierele zburând deasupra insulelor greceşti la o altitudine de numai 300 de metri, relatează dpa, citată de Agerpres. Survolurile sunt văzute ca o încălcare gravă a suveranităţii unei ţări şi UE a condamnat în mod repetat astfel de acţiuni ale Turciei.

Ankara a negat suveranitatea Greciei asupra mai multor insule din estul Mării Egee întrucât sunt militarizate.

Turcia s-a plâns deja Naţiunilor Unite că militarizarea insulelor nu este conformă cu Tratatele de la Lausanne din 1923 şi de la Paris din 1947.

Pentru Grecia, încălcările masive ale spaţiului aerian sunt acum o surpriză, întrucât abia în martie prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost de acord să relaxeze relaţiile tensionate dintre cele două state NATO, mai scriu sursele citate.

Scopul a fost de a se evita o presiune suplimentară asupra flancului de sud-est al NATO pe fondul războiului din Ucraina.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri