Grecia restituie Iranului petrolul confiscat la cererea SUA din petrolierul rusesc Pegas. Decizia a fost luată de Curtea Supremă

Data actualizării: Data publicării:
The Pegas tanker, that has recently changed its name to Lana, foreground, is seen off the port of Karystos on the Aegean Sea island of Evia, Greece
Petrolierul rus Pegas (rebotezat Lana), sechestrat de autoritățile elene. Foto: Profimedia

Curtea Supremă a Greciei a autorizat restituirea petrolului iranian confiscat la cererea Statelor Unite din petrolierul rusesc Pegas.

Curtea a respins un recurs al unei companii maritime cu sediul la Atena, Times Navigation, care a efectuat operaţiuni de descărcare a ţiţeiului brut din petrolierul Lana, se pare că la cererea Departamentului american de Justiţie. Contactată de AFP, Times Navigation nu a răspuns deocamdată, scrie Agerpres.

Autorităţile elene au sechestrat la 19 aprilie în largul insulei Evia petrolierul rusesc Pegas, redenumit câteva zile mai târziu Lana, pe baza sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informaţiilor de la acea vreme, nava transporta 115.000 de tone de petrol iranian.

Autorităţile elene au anunţat ulterior că nava şi echipajul acesteia vor fi eliberate. În schimb, petrolul a fost reţinut la cererea Departamentului american de Justiţie şi a fost demarat un proces de transfer al încărcăturii către o navă închiriată de Statele Unite.

Statele Unite impun Iranului sancţiuni economice ce afectează în special exporturile sale de petrol. Ministerul iranian de Externe a solicitat prin intermediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI) guvernului grec să elibereze tancul, acuzând Statele Unite că "au descărcat încărcătura de pe navă". Ca represalii, două petroliere elene au fost sechestrate de Iran. În 9 iunie, un tribunal regional elen a dispus restituirea către Iran a petrolului confiscat.

Potrivit agenţiei greceşti Athens News, erau vizate aproximativ 60.000 de tone de ţiţei, din totalul de marfă transportat iniţial de Lana.

Ambasada Iranului a postat marţi pe Twitter: "În curând va începe operaţiunea de transfer, iar petrolul furat din Iran trebuie returnat pe Lana. Un alt fiasco pentru piraţi!". 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri