Grecia: Serviciul militar, prelungit de la 9 la 12 luni. Decizia survine într-un context de tensiuni sporite cu Turcia

Data publicării:
Militari greci
Militari greci. Foto: Profimedia

Termenul de efectuare a serviciului militar în Grecia va creşte de la 9 la 12 luni în cadrul unei măsuri de „consolidare a forţelor armate”, a anunţat vineri ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie va intra în vigoare din luna mai şi survine într-un context de tensiuni sporite cu Turcia, a precizat ministrul.

Cu toate acestea, durata serviciului militar va putea fi menţinută, potrivit ministrului grec, la 9 luni pentru tinerii care optează să fie trimişi în zonele de frontieră cu Turcia, în special în regiunea râului Evros şi pe anumite insule din Marea Egee.

De luni de zile, tensiunile cu Turcia au crescut în legătură cu explorarea rezervelor de hidrocarburi din Mediterana de Est în zonele maritime disputate cu Grecia şi Cipru.

Criza dintre Atena şi Ankara s-a intensificat odată cu desfăşurarea în august de către Turcia a navei de cercetare seismică Oruç Reis însoţită de nave militare în aceste zone disputate din Mediterana de Est.

Într-un aparent gest de detensionare, Ankara a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie revenirea în port a navei Oruç Reis. Grecia şi Turcia, membre NATO, au fost de asemenea de acord să reia luni discuţiile în vederea soluţionării litigiului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri