„Grupul Înţelepţilor”, organizația fondată de Nelson Mandela, îndeamnă la negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Data publicării:
Ukraine Crisis / Moshun
Clădire bombardată de ruși în regiunea Kiev. FOTO: Profimedia Images

Foşti responsabili şi lideri mondiali, reuniţi în „grupul Înţelepţilor”, îndeamnă, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, la o soluţie negociată în Ucraina, arătându-se îngrijoraţi mai ales de impactul conflictului asupra păcii mondiale şi a preţurilor la alimente, informează AFP.

În timp ce condamnă cu putere invazia rusă în Ucraina,  „Înţelepţii cheamă comunitatea internaţională să ia măsuri specifice pentru a reduce riscurile unei catastrofe nucleare şi impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor alimentare mondiale, şi să se pregătească pentru negocieri pentru a se pune capăt conflictului.

A pune capăt, prin intermediul diplomaţiei, suferinţei umane provocate de acest război trebuie să fie principala prioritate a comunităţii internaţionale, afirmă reprezentanții organizației, conform Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înţelepţii amintesc că 14 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi că peste 260 milioane de persoane care nu sunt vizate de conflict se confruntă cu o sărăcie extremă din cauza creşterii preţurilor mondiale la alimente şi energie.

Grupul foştilor responsabili cheamă, de asemenea, Rusia, Ucraina şi alte ţări să lucreze în colaborare cu Naţiunile Unite pentru a securiza fără întârziere exportul de grâu pe pieţele mondiale.

Facem apel la secretarul general al ONU să facă uz de bunele sale oficii pentru a institui mecanisme de negociere, chiar dacă nu toate părţile în conflict sunt încă pregătite să negocieze cu bună-credinţă, se mai arată în comunicatul grupului.

Acest apel la negocieri survine la două zile după cel lansat de fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care, vorbind în faţa Forumului Economic Mondial de la Davos, a apreciat că negocieri de pace ar trebui să înceapă în următoarele două luni

El s-a arătat îngrijorat în special de faptul că acest conflict ar putea să îndepărteze şi mai mult Rusia de  „concertul naţiunilor.

Printre Înţelepţi, grup fondat de Nelson Mandela în 2007 şi care reuneşte foşti lideri responsabili care lucrează pentru a aduce pacea în lume, figurează fostul secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ex-preşedinta irlandeză Mary Robinson sau fostul preşedinte chilian Ricardo Lagos. Fostul preşedinte american Jimmy Carter este membru de onoare al grupului.

Citește și:  Zelenski îl critică pe Kissinger după ce fostul diplomat american a sugerat că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei o parte din teritoriu

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri