Video Grupurile radicale pro-Putin îi atacă pe rușii care se opun războiului. „Au scris pe ușa mea: aici locuiește un trădător”

Data actualizării: Data publicării:
usa cu litera z scrisa cu vopsea
Grupurile radicale pro-Putin îi atacă pe rușii care se opun războiului. Foto: Twitter/ France24

Grupurile radicale din Rusia îi atacă pe rușii care au opinii critice la adresa guvernului și se opun războiului din Ucraina, relatează France24. Tinerii pro-Putin patrulează pe străzi cu cu litera „Z”, semn de susțimere pentru invazia din Ucraina, lipită pe haine.

„Susținem armata rusă, care eliberează Ucraina de fasciști”, a explicat un tânăr dintr-un astfel de grup radical. El nu a vrut însă să spună cât de mare e grupul din care face parte și a negat că ar fi plătit de guvernul rus.

Tinerii desenează litera „Z” pe ușile opozanților și le aruncă cu vopsea pe haine.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mergeți în Donbas, unde mor frații noștri ruși”, le spun ei.

Printre cei vizați de grupurile pro-Putin sunt artiști și jurnaliști. Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi redactor-şef al cotidianului independent „Novaia Gazeta”, a fost și el atacat recent cu vopsea roșie, într-un tren.

Tinerii radicali sunt activi mai ales în Moscova.

Sprijinim armata rusă, care eliberează Ucraina de fasciști”, spune unul dintre ei.

Cu litera „Z” lipită de haine, merg pe străzile Moscovei. Una din destinațiile lor este podul pe care a fost ucis un oponent al lui Putin, Boris Nemțov, unde activiștii anti-război vin în fiecare zi să pună flori.

Acțiunea voastră e ilegală, nu aveți voie să fiți aici”, spune un tânăr radical.

O tânără care face și ea parte din acest grup îi acuză pe oponenții lui Putin că „fac propagandă împotriva Rusiei, a președintelui și a Donbasului”, regiunea separatistă din estul Ucrainei unde se află republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Radicalii vor să ia tot de pe pod, inclusiv fotografiile și florile. Neagă că ar fi plătiți de guvern și nu vor să spună cât de mare e grupul lor.

Astfel de grupuri sunt active și în Sankt Petersburg, un bastion al opoziției față de Kremlin. Un tânăr care a participat la marșuri împotriva războiului a fost o victimă a radicalilor.

În acea zi m-a sunat vecinul. Mi-a spus că pe ușa mea scrie: „aici locuiește un trădător”. Au lipit pe ușă un bilet și litera „Z””, a spus el.

I-au lăsat și excremente la ușă. Opozantul este sigur că agresorii fac parte dintr-un grup naționalist.

Ei spun că scopul lor e să ne distrugă. Nu-mi place să spun asta, dar reușesc, pentru că mulți opozanți au plecat din țară”, adaugă el.

Tânărul spune că a depus plângere după ce i-a fost vandalizată ușa, dar că poliția nu a făcut nimic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri