Guverne străine au cheltuit 700.000 de dolari la un hotel al lui Trump. Democrații îl acuză că „a denaturat politica SUA” pentru bani

Data publicării:
Poză cu Donald Trump
Fostul președinte al SUA, Donald Trump. Foto: GettyImages

Guvernele a șase țări străine, inclusiv Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, au cheltuit peste 700.000 de dolari la hotelul din Washington, DC al fostului președinte american Donald Trump, în primii doi ani ai mandatului său, potrivit documentelor contabile consultate de CNN.

Noile documente oferă dovezi concrete ale unei practici neobișnuite, ca guverne străine să cheltuiască bani direct la companii deținute de un președinte în exercițiu. Acum, democrații din Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților spun că aceste documente ridică noi semne de întrebare cu privire la posibilele încercări de a-l influența pe Trump prin intermediul companiilor sale.

Evidențele contabile ale hotelului au fost obținute de Comitetul de Supraveghere al Camerei prin intermediul Mazars, fosta firmă de contabilitate a lui Trump. Comitetul, care a investigat afacerile lui Trump, a primit documentele în urma unei bătălii judiciare de ani de zile care s-a încheiat cu un acord în septembrie.

Deși se știe că delegațiile străine au stat la hotel în timpul mandatului lui Trump, documentele – care includ cheltuielile Chinei, Arabiei Saudite, Qatarului, Turciei, Malaeziei și Emiratelor Arabe Unite – oferă primele înregistrări contabile detaliate ale acestor șederi.

Hotelul lui Trump, pe care l-a deschis în 2016, a devenit un magnet pentru loialiștii, republicanii și lobbyiștii lui Trump care sperau să aibă acces la oficialii administrației Trump. Hotelul a fost mult timp o sursă de critici din partea democraților, care l-au acuzat pe Trump că a încălcat o clauză din Constituție care interzice unui președinte să primească beneficii de la orice „rege, prinț sau stat străin”, cu excepția cazului în care Congresul este de acord cu acesta.

În evidențele contabile sunt înregistrați peste 250.000 de dolari de la Malaezia, peste 280.000 de dolari de la Qatar, peste 90.000 de dolari de la saudiți și peste 74.000 de dolari de la Emiratele Arabe Unite. În plus, lobbyiști și companii care au legături cu guverne străine au cheltuit zeci de mii de dolari pe proprietatea lui Trump din Washington.

Nu există nicio dovadă că aceste cheltuieli au afectat direct politica SUA. Dar multe dintre sejururile la hotel au coincis cu evenimente importante de politică externă, inclusiv întâlniri între Trump și alți lideri străini.

Comitetul a trimis luni o scrisoare Arhivelor Naționale prin care cere înregistrări prezidențiale legate de hotelul lui Trump și de guvernele străine „pentru a determina dacă fostul președinte Trump a denaturat politica externă a SUA pentru a-și servi propriile sale interese financiare.”

Aceste documente pun sub semnul întrebării măsura în care președintele Trump a fost ghidat de interesul său financiar personal în timpul mandatului, mai degrabă decât de interesele poporului american”, a spus Carolyn Maloney, președintele Comitetului, într-o declarație pentru CNN.

Dezvăluirea privind evidențele contabile a fost făcută cu o zi înainte ca Trump să facă un „anunț special”. Este așteptat ca fostul președinte să anunțe o nouă candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri