Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a fost dat jos prin moțiune de cenzură

Data actualizării: Data publicării:
kiril petkov tine mana la ureche pentru a-si fixa casca
Kiril Petkov. Foto: Profimedia Images

Guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat miercuri printr-o moţiune de cenzură.

Căderea guvernului de la Sofia aruncă ţara într-o nouă criză politică după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu votul a 123 de deputaţi dintr-un total de 240, în timp ce împotrivă au votat 116, a anunţat vicepreşedintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Guvernul lui Petkov, cunoscut pentru abordarea sa reformistă, pentru angajamentul de a lupta împotriva corupției și pentru poziția fermă anti-Rusia, a fost în funcție de doar șase luni, însă în ultimele săptămâni a pierdut o parte esențială a sprijinului său din parlamentul de la Sofia.

După un an foarte complicat, în care trei rânduri de alegeri au eșuat în a produce o majoritate solidă, patru partide au format acest guvern de coaliție în luna decembrie.

Absolvent al Universităţii americane Harvard, Kiril Petkov, fost ministru al economiei, a fondat partidul de centru „Continuăm Schimbarea”, cu o platformă anticorupție, cu două luni înaintea alegerilor și a câştigat surprinzător scrutinul din 14 noiembrie, cu 25,7 la sută din voturi.

Prăbușirea guvernului său riscă să arunce din nou țara într-o criză politică profundă și să-i deraieze planurile de a adera la zona euro în 2024. Există inclusiv posibilitatea unui nou set de alegeri, al patrulea de la ultimele alegeri la termen.

Într-o țară care a avut legături strânse cu Rusia de-a lungul istoriei sale, Petkov a fost deschis în încercarea sa de a urmări o poziție foarte pro-NATO. Cu puțin timp în urmă, premierul bulgar și-a remaniat ministrul apărării care făcuse afirmații pro-Kremlin la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri