Guvernul etiopian declară armistițiu unilateral în războiul civil după ce rebelii au ocupat din nou capitala regiunii Tigray

Data publicării:
Tanc în deșert
Un tanc avariat în apropiere de capitala regiunii Tigray, Mekelle. Războiul civil din Etiopia a început la sfârșitul anului 2020. Foto: Profimedia Images

Guvernul etiopian condus de Abiy Ahmed a anunțat, luni, intrarea în vigoare a unui armistițiu în războiul civil dus cu rebelii din regiunea Tigray, după relatări conform cărora capitala regiunii a ajuns din nou sub controlul trupelor anti-guvernamentale, relatează BBC.

Anunțul unilateral al premierului etiopian vine în contextul în care capitala regiunii Tigray ar fi reajuns sub controlul separatiștilor.

Ambele părți ale conflictului au fost acuzate de atrocități și încălcări ale drepturilor omului.

Războiul civil din Etiopia a dus la o exacerbare a crizei alimentare din această țară – peste cinci milioane de oameni au nevoie urgentă de ajutor alimentar, conform ONU, care afirmă și că 350.00 de oameni se află la risc de foamete.

Luni, purtătorul de cuvânt al TPLF, partidul separatist din Tigray, a declarat pentru Reuters, că Mekelle, capitala regiunii se află acum sub controlul forțelor anti-guvernamentale.

Conflictul din Etiopia durează de la sfârșitul anului trecut

Anul trecut, guvernul federal etiopian a lansat o ofensivă pentru a îndepărta de la putere partidul aflat la putere în regiune, separatiștii TPLF (Frontul Eliberării Poporului din Tigray). Atacurile au degenerat rapid într-un conflict armat între armata etiopiană și forțele anti-guvernamentale.

TPLF și Abiy au intrat într-un conflict politic după ce premierul a decis să facă schimbări politice la sistemul federal-etnic al țării.

La sfârșitul lunii noiembrie, premierul Abiy, un câștigător al premiului Nobel pentru pace, a declarat finalul conflictului, însă luptele au continuat, iar acum pare că forțele anti-guvernamentale au din nou inițiativa.

Mii de oameni au fost uciși până acum, iar alte zeci de mii s-au refugiat peste graniță, în Sudan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri