Guvernul israelian de coaliție Netanyahu - Gantz a fost aprobat de Parlament

Data publicării:
GettyImages-netanyahu gantz israel
Sursa foto: Getty Images

Legislativul israelian a aprobat, joi, formarea unui guvern de uniune între premierul Benjamin Netanyahu și rivalul de odinioară Benny Gantz, marcând sfârșitul unui blocaj politic ce ține de mai bine de un an, potrivit AFP.

Parlamentul a votat cu 71 de voturi “pentru” sprijinul coaliției dintre Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, iar 37 de parlamentari s-au exprimat împotrivă.

Cei doi au spus că vor depune jurământul pe 13 mai, Netanyahu rămânând lider pentru încă 18 luni, înainte să preia și Gantz puterea.

Guvernul propus a fost contestat la Curtea Supremă, oponenții argumentând că Netanyahu nu este eligibil să conducă datorită unei serii de acuzații de corupție.

Oponenții de asemenea s-au plâns că anumite dispoziții din înțelegerea coaliției încalcă legea.

Însă Curtea a decis miercuri seara că “nu există motiv legal pentru prevenirea formării unui guvern” condus de Netanyahu.

Instituția a adăugat că prin aprobarea coaliției “nu caută să diminueze severitatea acuzațiilor” împotriva lui Netanyahu și a concluzionat că acestea pot fi gestionate în procesul său de judecată, care ar trebui să înceapă pe 24 mai.

Netanyahu a fost contestat de analiști și rivali de multe ori de când și-a asumat puterea în 2009, însă el, numit uneori “magicianul”, a găsit o metodă de a rămâne la putere.

În plus față de reconstrucția economiei zdruncinate de coronavirus, noul guvern va lua o decizie în privința posibilei anexări a unor părți mari din Cisiordania, o mișcare pe care guverne succesive s-au abținut să o facă de când a fost ocupat teritoriul în Războiul de Șase Zile din 1967.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri