Video Guvernul mexican a făcut publică filmarea arestării eșuate a fiului lui El Chapo. 13 persoane, ucise în luptele de stradă

Data publicării:
Ovidio Guzmán López, fiul lui El Chapo
Guvernul mexican a făcut publică filmarea arestării eșuate a fiului lui El Chapo FOTO: Guvernul Mexicului

Guvernul din Mexic a dat publicității clipul cu momentul în care fiul lui Joaquín „El Chapo” Guzmán a fost reținut în fața casei sale din Culiacán, pus în genunchi și somat să-l sune pe fratele său care să ordone oprirea contraatacului lansat de către membrii cartelului asupra soldaților.

Videoclipul arestării eșuate a lordului drogurilor Ovidio Guzmán López a fost făcut public miercuri de secretarul Apărării din Mexic, Luis Cresencio Sandoval - toată operațiunea fiind extrem de stânjenitoare pentru administrația președintelui Andrés Manuel López Obrador, potrivit BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În imagini, Guzmán este înconjurat de soldați, iar unul din ei îi spune să-l sune pe fratele său, Iván Archivaldo Guzmán, liderul aripii „Los Chapitos” a Cartelului Sinaloa, și să îi spună să oprească focul deschis împotriva trupelor.

Spune-i să oprească totul”, îi zice soldatul, în timp ce în fundal se aud focuri de armă. Guzmán îi strigă la telefon fratelui: „Oprește tot, oprește tot. M-am predat deja .”

Archivaldo ar fi răspuns negativ și i-a amenințat cu moartea pe soldați și pe familiile lor. Atacurile au continuat și după opt minute au fost raportați primii soldați răniți.

Potrivit președintelui López Obrador, comandantului unității militare care a condus operațiunea i s-a oferit o sumă mare de bani pentru a-l lăsa pe Guzmán López să plece liber. Când acesta a refuzat propunerea, cartelul a amenințat că-l va omorî pe el și familia sa.

Spre sfârșitul filmării, Guzmán López îl imploră pe fratele său: „Te rog, spune-le să se oprească. Spune-le să se retragă. Spune-le! Nu mai vreau haos, te rog!”

În aceeași după-amiază, câteva ore mai târziu, poliția l-a eliberat pe Guzmán în schimbul încetării focului. Treisprezece persoane au fost ucise în urma schimburilor de focuri de armă.

Cum a eșuat arestarea fiului lui El Chapo

Violențele au început atunci când membrii anturajului lui Guzmán care se ascundeau în casa lui au deschis focul asupra unui grup de soldați care patrulau prin zonă cu misiunea de a-l aresta pe fiul lui El Chapo. Soldații au răspuns atacului, au luat cu asalt casa și au arestat patru persoane, între care și Guzmán.

Dar, pe măsură ce vestea arestării a ajuns la membrii cartelului, zeci de persoane s-au implicat pentru a-l salva din mâinile soldaților. Cei 35 de soldați au fost nevoiți să se retragă și să-l elibereze pe Guzmán.

Secretarul pentru siguranță publică din Mexic, Alfonso Durazo, a declarat miercuri că operațiunea de arestare a lui Guzmán a fost o „acțiune pripită” și o „încurcătură tactică” ce merită critici, dar a adăugat că strategia de securitate a guvernului este solidă.

Ar fi putut deveni o scenă de război și de vărsare de sânge nevinovat, dar s-a acționat în favoarea restabilirii păcii și pentru protejarea populației”, a spus Durazo într-o conferință de presă

Criticii au susținut că guvernul ar fi trebuit să anticipeze răspunsul copleșitor al cartelului Sinaloa și că, prin retragere, le-a arătat cartelelor cum poate fi evitată o eventuală arestare.

Cresencio Sandoval a spus că a existat un ordin de arestare pentru Guzmán López, în baza unei cereri de extrădare a Statelor Unite din 13 septembrie.

După ce El Chapo a fost închis în SUA, Guzmán și frații săi ar fi devenit figuri importante în cartelul Sinaloa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri