Hackerii Dictatorului. De ce sunt atât de eficienți pirații cibernetici ai lui Kim Jong-un

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un

Cândva, hackerii nord-coreeni erau un subiect de râs printre cei din „branșă”. Dar situația s-a schimbat radical, scrie The New York Times.

Când hackerii nord-coreeni au încercat anul trecut să fure 1 miliard de dolari din Rezerva Federală a Statelor Unite, doar o eroare de ortografie i-a oprit pe aceștia din a duce la bun sfârșit misiunea.

În timp ce toate privirile comunității internaționale sunt ațintite asupra programului nuclear al Phenianului și al scandalului diplomatic din jurul lui, un alt program se dezvoltă nestingherit în laboratoarele digitale ale Coreei de Nord, scrie NY Times. Este vorba despre o rețea vastă de hackeri însărcinați pe linie de partid să furnizeze sume enorme de bani din furturi către vistieria regimului.

Spre deosebire de testele sale balistice, care au dus la impunerea de multiple sancțiuni internaționale, atacurile cibernetice ale Coreei de Nord scapă constant nepedepsite, chiar dacă este cunoscut faptul că Phenianul folosește aceste pârghii digitale de ofensivă împotriva Occidentului.

Totuși, chiar dacă sancțiunile s-ar muta și în spațiul cibernetic fragil și primitiv din Coreea de Nord, hackerii lui Kim Jong-un nu ar fi afectați în vreun fel, subliniază NY Times. Motivul? Aceștia nu operează din Coreea de Nord, ci sunt răspândiți în alte țări, de unde organizează atacurile.

„Ai putea spune că au unul dintre cele mai de succes programe cibernetice de pe planetă. Nu pentru că ar fi sofisticat din punct de vedere tehnic, ci pentru că și-au atins toate obiectivele cu un cost foarte mic”, a explicat Chris Inglis, fost director adjunct al Agenției Naționale de Securitate.

Agenții de informații susțin că, la ora actuală, Coreea de Nord colectează anual sute milioane de dolari prin ransomware, spargeri digitate de bănci și, mai recent, furturi de bitcoin de pe fluxurile financiare sud-coreene.

Potrivit unei estimări făcute de un fost agent britanic de informații, hackerii lui Kim Jong-un au puterea de strânge 1 miliar de dolari anual, o treime din valoarea exporturilor Coreei de Nord.

„Pentru că au un amestec ciudat, absurd și medieval, oamenii nu îi iau în serios. Cum poate o țară atât de izolată, atât de înapoiată, să aibă această capacitate?”, a afirmat Robert Hannigan, fostul director al Sediului de Comunicații din cadrul guvernului britanic.

În aprilie, piraţii cibernetici au atacat serverele a 18 bănci din mai multe ţări.

Este vorba, printre altele, de instituţii financiare din Polonia, India, Taiwan, şi mai multe ţări africane.

Nu se ştie câţi bani au reuşit să fure hackerii, iar experţii în securitate spun că sumele respective urmau să fie folosite pentru dezvoltarea programului nuclear de la Phenian.

Gruparea de hackeri nord-coreeni poartă numele Lazarus şi a fost implicată şi în trecut în atacuri similare. Anul trecut, a spart sistemul informatic de la Banca Naţională a Rusiei, de unde a furat 31 de milioane de dolari.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri