Hamas lansează „baloane incendiare” spre teritoriul israelian, provocând bombardamente din partea armatei

Data publicării:
Soldați israelieni încercând să stingă incendiile de vegetație provocate de baloanele incendiare trimise peste graniță de Hamas
Soldați israelieni încercând să stingă incendiile de vegetație provocate de baloanele incendiare trimise peste graniță de Hamas Foto: Xinhua/Agerpres

Israelul bombardează Gaza aproape zilnic din 6 august, după tiruri de rachete şi lansarea unor baloane incendiare de pe teritoriul palestinian peste graniţă, ceea ce a provocat zeci de incendii la culturi agricole în Israel, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

Armata israeliană a anunţat luni noi bombardamente împotriva poziţiilor Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii pentru lansarea de baloane explozive şi incendiare din enclava palestiniană spre teritoriul israelian. „Avioane de luptă, avioane militare şi tancuri au vizat poziţii militare ale Hamas în sudul Fâşiei Gaza, inclusiv infrastructură subterană”, a anunţat armata israeliană într-un scurt comunicat, adăugând că a acţionat ca „răspuns” la continuarea lansării de baloane explozive şi incendiare.

În ciuda unui armistiţiu încheiat anul trecut sub auspiciile ONU, Egiptului şi Qatarului, Hamas şi Israelul, care au purtat deja trei războaie (2008, 2012, 2014), au confruntări sporadice.

Potrivit analiştilor palestinieni, tirurile din Gaza au ca scop să pună presiune asupra Israelului pentru a autoriza intrarea în enclavă a ajutorului financiar lunar din Qatar, prevăzut în acordul de armistiţiu.

Noile ostilităţi au intervenit înaintea vizitei secretarului de stat american, Mike Pompeo, care a sosit luni la Ierusalim, în cadrul unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu axat pe acordul de normalizare dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, faţă de care palestinienii se opun.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri